article
1.6109908
VEGHEL - Aan de hand van vragen schetst een al dan niet bekende Veghelaar zijn of haar beeld van het dorp. Donderdag is dat Michiel Toxopeus.
'Er is steeds meer keus in Veghel'
VEGHEL - Aan de hand van vragen schetst een al dan niet bekende Veghelaar zijn of haar beeld van het dorp. Donderdag is dat Michiel Toxopeus.
http://www.bd.nl/regio/oss-uden-veghel-e-o/veghel/er-is-steeds-meer-keus-in-veghel-1.6109908
2016-06-16T05:03:00+0000
http://www.bd.nl/polopoly_fs/1.6109940.1465984752!image/image-6109940.JPG
Veghel,Kort nieuws,Veghel van,Veghelvan,kort
Veghel
Home / Regio / Oss, Uden, Veghel e.o. / Veghel / 'Er is steeds meer keus in Veghel'

'Er is steeds meer keus in Veghel'

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Michiel Toxopeus
   Fotograaf
  VEGHEL - Aan de hand van vragen schetst een al dan niet bekende Veghelaar zijn of haar beeld van het dorp. Donderdag is dat Michiel Toxopeus.
  Je voelt je hier snel thuis en Brabant is een dynamische provincie

  Zijn werktafel in de ruimte boven de tandartspraktijk staat zo, dat hij via het raam uitkijkt op de binnenhaven van Veghel. Als Michiel Toxopeus (44) dan naar buiten kijkt, wil het wel eens gebeuren dat zijn gedachten naar Groningen afdwalen, naar de mensen in zijn geboortedorp Termunten (400 inwoners) aan de Eems. In Nijmegen ontmoet hij de Erpse Lisette, ook tandarts, en ze blijven samen. In 1998 starten ze hun eigen praktijk. Terug naar het noorden? Nee, want het stel en hun vier kinderen bevalt het erg goed in Veghel. “En die Brabantse gemoedelijkheid past ook goed bij ons.”

  Restaurant
  “Een fijne plek voor een hapje en een drankje is de Gouden Leeuw. Dit is, vanwege zijn traditie en de dorpse ambiance, in mijn ogen de huiskamer van Veghel. Maar er zijn in Veghel goede ontwikkelingen gaande, er is steeds meer keus.”

  Winkel
  “Zelf ben ik niet zo van het winkelen, maar voor een boek en tijdschriften loop ik graag bij Bek Boeken binnen. Mijn 15-jarige dochter komt graag bij Finnz, een kledingzaak voor met name de jonge meiden en jongens. En dan natuurlijk de HEMA. Die kan gewoon niet worden gemist. Als je je afvraagt: waar kan ik dit of dat nou kopen? Dan kan het bijna altijd bij de HEMA.”

  Een compliment aan
  “Naar al die vrijwilligers die er met z’n allen belangeloos voor zorgen dat Veghel nog eens extra leuk is. Het valt me op dat die groep heel groot moet zijn, want ze zijn overal. Alleen al bij de sportclubs zijn dat er honderden. Zelf ben ik sinds een paar jaar vrijwilliger bij voetbalclub Blauw Geel ’38 en draag zo graag een steentje bij.”

  Goede herinnering
  “Dat we ervoor kozen om hier te gaan wonen en werken. En je kunt als Groninger beter in Brabant komen dan als Brabander naar Groningen gaan. Je voelt je hier snel thuis en Brabant is een dynamische provincie. In onze praktijk vinden we het ook belangrijk tijd te nemen voor de mensen en zo leren we hen ook kennen. En zij ons.”

  Mooiste plek
  “Het bankje midden op de Vlagheide, die afvalberg bij Eerde en het centrum van Meierijstad. Ik fiets er wel eens naartoe en waan me dan op een dijk en snuif de Groningse weidsheid op. Het is er nog vaak heerlijk rustig ook.”

  Op de schop
  “Al gaat Veghel stap voor stap vooruit, met het water mag de gemeente nog wel wat meer doen. Mooi hoe die Aa door het dorp slingert, die kun je toch mooi gebruiken om heerlijke zitplekjes te creëren? Ze zouden eens in Helmond moeten gaan kijken.”

  Eeuwig zonde
  ​“Als je Veghel binnenrijdt, moet je oog niet vallen op een industrieterrein of een parkeerterrein met honderden auto’s. Dan moet je van de landelijke omgeving zo een vriendelijk en gastvrij Veghel inschuiven. De leefbaarheid moet niet worden ondergeschoven aan de ontwikkeling van de industrie en dan past een groene entree veel beter.”

  In één zin
  “Veghel is voor mij gewoon een heel fijne plek.”