article
1.6240471
VEGHEL - Aan de hand van vragen schetst een al dan niet bekende Veghelaar zijn of haar beeld van het dorp. Donderdag is dat Jan Janssen.
'Ik ben inmiddels door en door Veghelaar'
VEGHEL - Aan de hand van vragen schetst een al dan niet bekende Veghelaar zijn of haar beeld van het dorp. Donderdag is dat Jan Janssen.
http://www.bd.nl/regio/oss-uden-veghel-e-o/veghel/ik-ben-inmiddels-door-en-door-veghelaar-1.6240471
2016-08-03T05:05:00+0000
http://www.bd.nl/polopoly_fs/1.6240482.1470245697!image/image-6240482.JPG
Veghel,Kort nieuws,Veghel van,Veghelvan,kort
Veghel
Home / Regio / Oss, Uden, Veghel e.o. / Veghel / 'Ik ben inmiddels door en door Veghelaar'

'Ik ben inmiddels door en door Veghelaar'

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Veghelaar Jan Janssen: 'We moeten als gemeente beseffen dat leefbaarheid niet over politiek gaat, niet over verschillen en niet over statistieken en potjes geld.'
   Fotograaf
  VEGHEL - Aan de hand van vragen schetst een al dan niet bekende Veghelaar zijn of haar beeld van het dorp. Donderdag is dat Jan Janssen.
  Laten we vooral Meierijstad-breed gaan denken en samenwerken

  Als een klant niet meer terugkomt dan heeft Veghelaar Jan Janssen (58) daar pas echt een goed gevoel bij. Mensen helpen doet hij graag, maar veel liever ziet hij hen onafhankelijk functioneren. Sinds 2009 is hij voorzitter van de Voedselbank Veghel, een organisatie die inmiddels elf jaar bestaat en elke week ruim 60 pakketten uitdeelt. Geboren in Son en Breugel en opgegroeid in Rooi, liet de agrariër zich noodgedwongen omscholen tot sociaal cultureel werker en liep stage in een asielzoekerscentrum. Zijn politieke activiteiten zet hij in voor D66 Meierijstad.

  Restaurant
  ,,
  Elk jaar genieten onze cliënten, op uitnodiging van enkele Veghelse restaurants, van een uitstekend kerstdiner. Dat is natuurlijk een fantastisch gebaar. Maar ook het bedrijfsleven weet de Voedselbank goed te vinden, net als een aantal particulieren, die met ons de rijke oogst van hun fruitbomen deelt of verse eieren komen brengen.”

  Een compliment aan
  ,,
  Onze 30 vrijwilligers, we zouden niet zonder ze kunnen. Ook Egbert van de Sligro staat elke donderdag voor ons klaar. En niet vergeten de Jumbo. Kun je niet de namen van al die Veghelse ondernemingen en retailers opschrijven waarbij we mogen aankloppen? En dan vergeet ik de scholen ook nog.”

  Mooie herinnering
  ,,
  Aan de cliënten die we hun laatste pakket konden meegeven en hen een mooie toekomst hebben toegewenst; daar denk ik graag aan. Dat geeft ons allemaal veel voldoening. Want echt de schaamte onder de groep die bij ons langskomt, is groot. En je komt hier pas terecht na een intensieve screening. Wat voor mensen bij ons aankloppen? Je zou verbaasd zijn.”

  Op de schop
  ,,We moeten als gemeente beseffen dat leefbaarheid niet over politiek gaat, niet over verschillen en niet over statistieken en potjes geld. In Meierijstad moet het gaan over mensen en krachten bundelen, naar overeenkomsten kijken. Ondersteun die eigen kracht van mensen."

  Arm en rijk
  ,,Ons land heeft 163 voedselbanken, Veghel kent deze voorziening sinds 2005. Sinds 2014 is het aantal cliënten bij ons gehalveerd, globaal vanwege het afnemen van de economische crisis. En toch neemt de armoede toe. Het leven in ons land wordt alsmaar duurder en dat betekent dat in sommige huishoudens de uitgaven herzien moeten worden. Dat is voor velen een probleem, met als gevolg oplopende schulden. Met alle narigheid van dien.”

  Meierijstad
  ,,Laten we vooral Meierijstad-breed gaan denken en samenwerken. Schijndel heeft de Vincentius-vereniging, Rooi is bij de Boxtelse voedselbank aangesloten, daar kunnen we misschien wel een nieuwe vorm aan geven en straks samen optrekken als Voedselbank Meierijstad.”

  In één zin
  ,,
  Ik ben inmiddels een Veghelaar, door en door.”