article
1.6224522
VEGHEL - Aan de hand van vragen schetst een al dan niet bekende Veghelaar zijn of haar beeld van het dorp. Donderdag is dat Gerda van Gogh.
'Overal kennen ze Veghel'
VEGHEL - Aan de hand van vragen schetst een al dan niet bekende Veghelaar zijn of haar beeld van het dorp. Donderdag is dat Gerda van Gogh.
http://www.bd.nl/regio/oss-uden-veghel-e-o/veghel/overal-kennen-ze-veghel-1.6224522
2016-07-28T05:05:00+0000
http://www.bd.nl/polopoly_fs/1.6224555.1469629193!image/image-6224555.jpg
Veghel,Kort nieuws,Veghel van,Veghelvan,kort
Veghel
Home / Regio / Oss, Uden, Veghel e.o. / Veghel / 'Overal kennen ze Veghel'

'Overal kennen ze Veghel'

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Het Veghel van.... zuster Gerda van Gogh.
   Fotograaf
  VEGHEL - Aan de hand van vragen schetst een al dan niet bekende Veghelaar zijn of haar beeld van het dorp. Donderdag is dat Gerda van Gogh.
  Veghel is mijn thuisbasis, de bakermat van onze wereldwijde beweging

  Voor Gerda van Gogh (68), zuster Francicanes en woonachtig in het Moederhuis in het centrum van Veghel, is haar woonplaats pas sinds 2012 haar vaste thuisbasis. In 1967 trad de jonge Gerda in, eveneens in Veghel, en reisde daarna de wereld over. Ze werkte onder meer 20 jaar in Indonesië, vooral aan de basis van de zorg en verpleging, maar ook als verpleegkundige. Onlangs besloten de zusters in een herbestemmingsproject voor hun Veghelse vastgoed te stappen. Maar niet zo maar. Er zal geheel in de geest van hun spiritualiteit worden ontwikkeld, zodat het erfgoed van deze voor Veghel zo belangrijke groep inwoners, sinds 1844, voor de toekomst behouden blijft.

  Winkel
  De Wereldwinkel in het centrum. Heerlijke winkel voor originele cadeautjes, gerund door een enthousiaste groep mensen die mijn sympathie hebben. Ook ik heb een jaar mogen meehelpen, met veel plezier ook, maar ik was op het laatst geen betrouwbare hulp meer. Er kwam te vaak iets tussen.

  Een compliment aan
  Aan al die mensen, vanuit onze eigen organisatie en van buitenaf, die ons helpen op de weg naar een nieuwe toekomst, in welk project ik als Provinciale Overste ook meedenk. Even hebben we gedacht dat er geen toekomst voor ons erfgoed zou zijn, maar die blijkt er nu toch te zijn. We hebben er vertrouwen in dat we de juiste mensen aan onze tafel hebben gevraagd.

  Een goede herinnering
  Toen via Facebook en deze krant bekend werd dat deze locatie herontwikkeld gaat worden, kwamen er uit de hele wereld reacties. In Kenia, Indonesië en op de Filipijnen, overal kennen ze Veghel. Ik vind het heerlijk om via mijn eigen account te volgen wat onze zusters in die landen allemaal meemaken.

  Mooie plek
  Ik ga regelmatig in de Aa-Broeken wandelen. Soms alleen, soms met anderen. Heerlijk om na een drukke werkdag de mooie natuur in te lopen en wat te ontspannen, te bidden en uit te rusten. Ook in de bieb kom ik graag. Een beetje neuzen tussen al die boeken, wat lezen. Ik ben een nieuwsgierig mens.

  Op de schop
  Dat gaat de voormalige pabo binnenkort. Het gebouw wordt ingericht voor bewoners met een zorgvraag en dit zet de toon voor de toekomstige ontwikkelingen van deze locatie in zijn geheel.

  Eeuwig zonde
  Dat burgemeester Ina Adema vertrekt. Als ik aan haar denk, heb ik alleen maar positieve gevoelens. Zo betrokken, sympathiek, menselijk en vol belangstelling. En extra bijzonder: ze kan zo goed aan de kant zetten wat niet belangrijk is. Op 2 september komt ze afscheid van ons nemen.

  In één zin
  Veghel is mijn thuisbasis, de bakermat van onze wereldwijde beweging.