article
1.6162737
VEGHEL – Een opvangsysteem voor kauwgom; dat is de Gumbuddy. In Veghel werd zondagmiddag zo'n Gumbuddy geplaatst. Het is de eerste in Nederland.
Veghel zet als eerste gemeente van Nederland de Gumbuddy in
VEGHEL – Een opvangsysteem voor kauwgom; dat is de Gumbuddy. In Veghel werd zondagmiddag zo'n Gumbuddy geplaatst. Het is de eerste in Nederland.
http://www.bd.nl/regio/oss-uden-veghel-e-o/veghel/veghel-zet-als-eerste-gemeente-van-nederland-de-gumbuddy-in-1.6162737
2016-07-03T16:18:49+0000
http://www.bd.nl/polopoly_fs/1.6162763.1467562496!image/image-6162763.JPG
Veghel,Vervuiling,Recycling
Veghel
Home / Regio / Oss, Uden, Veghel e.o. / Veghel / Veghel zet als eerste gemeente van Nederland de Gumbuddy in

Veghel zet als eerste gemeente van Nederland de Gumbuddy in

Foto's
3
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Fotograaf
  • Afbeelding
   Fotograaf
  • Afbeelding
   Fotograaf
  VEGHEL – Een opvangsysteem voor kauwgom; dat is de Gumbuddy. In Veghel werd zondagmiddag zo'n Gumbuddy geplaatst. Het is de eerste in Nederland. 
  Er wordt enorm veel kauwgom gekauwd en het merendeel komt op straat terecht.

  Wethouder Annemieke van de Ven pakte onder belangstelling van een SBS-crew, leden van toneelvereniging Souffle en andere belangstellenden de Gumbuddy aan de straatlantaarn uit. ,,Het duurzame aspect dat kauwgom na opvang als grondstof gebruikt gaat worden, een van onze pijlers voor duurzaamheid, was de reden om mee te werken aan dit project. Het is een win-win situatie.”

  Vervuiling te lijf
  Met de Gumbuddy gaat Veghel de kauwgomvervuiling te lijf. Door heel Veghel komen grote borden te staan waarop kauwgom geplakt of in een Gum (een bakje in de vorm van een witte kauwgom) gegooid kan worden. Bedenker Jolande Penninks: ,,Veghel is een vooruitstrevende gemeente, heeft een snoeproute bij scholen en we wilden in Brabant beginnen. Vandaar onze keuze voor Veghel. Er wordt enorm veel kauwgom gekauwd en het merendeel komt op straat terecht.''

  Bedrijven
  De plaatsing van de Gumbuddy’s en de borden wordt door medewerkers gedaan van de Sociale Werkvoorziening. ,,Dat vind ik geweldig. Het geld daarvoor komt uit de zwerfafvalvergoeding van verpakkingsproducenten.” Andere gemeenten, bedrijven en treinstations tonen al belangstelling voor het recyclingsysteem. Als er genoeg grondstof wordt opgevangen doordat mensen ​​​​kauwgoms via de Gumbuddy weggooien, kunnen er producten van gemaakt worden. Het bakje in de Gumbuddy zelf wordt op den duur gemaakt van kauwgom als grondstof.