article
1.5764957
VOLKEL - Operatie Suikeroom is het nieuwste blijspel van toneelvereniging ‘ de Vriendenkring’ uit Volkel, wat op 20 maart 2016 in première gaat. Deze vereniging staat sinds 1937 op de planken en is nog steeds actief. Ze spelen kinder- en volwassenenstukken, theaterdinnershows, eenakters en staan open voor nieuwe initiatieven.
WEERZIEN: Operatie Suikeroom
VOLKEL - Operatie Suikeroom is het nieuwste blijspel van toneelvereniging ‘ de Vriendenkring’ uit Volkel, wat op 20 maart 2016 in première gaat. Deze vereniging staat sinds 1937 op de planken en is nog steeds actief. Ze spelen kinder- en volwassenenstukken, theaterdinnershows, eenakters en staan open voor nieuwe initiatieven.
http://www.bd.nl/regio/oss-uden-veghel-e-o/veghel/weerzien-operatie-suikeroom-1.5764957
2016-02-29T06:23:00+0000
http://www.bd.nl/polopoly_fs/1.5744121.1455884486!image/image-5744121.jpg
Volkel,Historie,Fotografie,Kort nieuws,Weerzien,kort
Veghel
Home / Regio / Oss, Uden, Veghel e.o. / Veghel / WEERZIEN: Operatie Suikeroom

WEERZIEN: Operatie Suikeroom

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Toneelvereniging De Vriendenkring uit Volkel.
   Fotograaf
  VOLKEL - Operatie Suikeroom is het nieuwste blijspel van toneelvereniging ‘ de Vriendenkring’ uit Volkel, wat op 20 maart 2016 in première gaat. Deze vereniging staat sinds 1937 op de planken en is nog steeds actief. Ze spelen kinder- en volwassenenstukken, theaterdinnershows, eenakters en staan open voor nieuwe initiatieven.
   

  In 1937 startte men met een groep van ongeveer 20 mannen. Vrouwen mochten niet op de planken. Dit duurde tot na de Tweede Wereldoorlog. Daarna kregen vrouwen toestemming van de pastoor om mee te spelen en konden ze lid worden.

  Els Peeters is inmiddels 53 jaar lid, haar broers speelden mee en ook haar vader, Frans van Dijk. Hij was al lid in 1957 en staat hier op de foto, links bovenaan, met bril. Els kent inmiddels de vereniging aardig goed. Hoe ze erbij gekomen was? Ze werd ooit gevraagd, toen ze een jaar of 16 was, nadat ze bij de harmonie een stukje voorgedragen had. De vereniging was aan jonge leden toe, samen met haar zijn er meerderen jonge spelers begonnen. Alle 31 namen van de vrienden op de foto zijn ook door haar doorgegeven.

  Een dramastuk van vroeger was, ‘Op hoop van zegen’. Hier speelde Ria Klijs in mee, schreef ze. Haar vader, meneer Klis, was de regisseur. Hij was de opvolger van regisseur Meneer Martien Huisman, hier op de foto 4e van rechts, 2e rij van boven. Hans Beekmans, 2 plaatsen naar links vanaf Meneer Huisman, heeft nog mooie herinneringen aan ‘De Vriendenkring’. Hij speelde mee, bouwde decors, grimeerde, hield een boekje bij van alles wat er tijdens repetities gebeurde en plakte er krantenknipsels in. Waar zou dit boekje gebleven zijn? Gerepeteerd werd er vanaf 1955 tot in de jaren 60 in café Rudigerbosch, aan de Rudigerweg, van Martien van Hees. Martien staat hier met dienblad op de foto, links. En Ellen Alofs-van den Boogaard herkende haar opa, Jan van den Boogaard. Hij was in die tijd voorzitter van de vereniging.

  Van links naar rechts:
  Bovenste rij: Frans van Dijk, Has van de Wijngaard, Jan Arts, Lambert van de Boogaart, Bertus de Groot.
  Rij eronder: Martin van Hees, Willem Wassenberg, Jan van de Boogaart, Anton van de Berg, Moeke Aarts, Hans Beekmans, Mevrouw Huisman, Meneer Huisman, Annie van de Bogaart, Meneer Aarts, Marietje de Wit.
  Daaronder: Jan Hurkmans, Mien van Nuland, Fien Hermans, Rens van Vught, Thea Tonies, haar broer Tonies.
  2 dames daaronder: Maria van de Wijngaard, Toosje Hermans.
  onderste rij: Ko van de Kandelaar, Toosje Wassenberg, Leo Tonies, Lies Wassenberg, Piet van Boxtel, Herman Hermans, Henny Manders.

  Kijk op bd.nl/weerzien voor andere afleveringen van Weerzien.