article
1.5799811
TILBURG - Elke Brabantse gemeente móét zichzelf verplichten een bepaald aantal asielzoekers op te nemen. Dat voorstel doet de Tilburgse burgemeester Peter Noordanus in een brief die dinsdag in het Brabants Dagblad te lezen is.
Burgemeester Tilburg: verplicht quotum asielzoekers per gemeente
TILBURG - Elke Brabantse gemeente móét zichzelf verplichten een bepaald aantal asielzoekers op te nemen. Dat voorstel doet de Tilburgse burgemeester Peter Noordanus in een brief die dinsdag in het Brabants Dagblad te lezen is.
http://www.bd.nl/regio/tilburg-e-o/tilburg/burgemeester-tilburg-verplicht-quotum-asielzoekers-per-gemeente-1.5799811
2016-03-07T20:50:00+0000
http://www.bd.nl/polopoly_fs/1.3597648.1431945517!image/image-3597648.JPG
Tilburg,Vluchteling,Burgemeester
Tilburg
Home / Regio / Tilburg e.o. / Tilburg / Burgemeester Tilburg: verplicht quotum asielzoekers per gemeente

Burgemeester Tilburg: verplicht quotum asielzoekers per gemeente

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Burgemeester Peter Noordanus
   Titel
   Burgemeester Peter Noordanus
  TILBURG - Elke Brabantse gemeente móét zichzelf verplichten een bepaald aantal asielzoekers op te nemen. Dat voorstel doet de Tilburgse burgemeester Peter Noordanus in een brief die dinsdag in het Brabants Dagblad te lezen is.

  Zo’n verplicht quotum, gebaseerd op het inwoneraantal per gemeente, geldt landelijk al voor statushouders. Noordanus wil dat het er in Brabant ook komt voor asielzoekers zonder verblijfsvergunning, die in azc’s en noodopvanglocaties verblijven. Plannen voor asielopvang stuiten in veel gemeenten op weerstand onder de bevolking.

  'Probleem met zijn allen oplossen'
  De Tilburgse eerste burger zal zijn voorstel donderdag inbrengen bij een bijeenkomst van de Brabantse burgemeesters met commissaris van de koning Wim van de Donk. Noordanus heeft becijferd dat Brabant voor eind mei nog voor 3500 asielzoekers plek moet vinden, over het hele jaar is er volgens hem een tekort van 6000 bedden. "Mijn oproep is: laten we dit probleem nou met zijn allen oplossen, ieder naar draagkracht”, zegt Noordanus. "De tijd van praten is voorbij: we moeten tot daden komen. Zo niet, dan wordt straks vanuit Den Haag opgelegd hoe we het moeten doen.”

  Pact van Brabant
  Noordanus doet zijn plan, ‘Pact van Brabant’ gedoopt, dinsdag in de krant uit de doeken. Zijn idee kwam mede tot stand na de enquête die het BD vorige week hield onder burgemeesters in de regio. Daaruit bleek dat velen brood zien in het plan van hun collega’s Mark Buijs (Boxtel) en Jan Hamming (Heusden) om asielzoekers in kleine groepen van vijftig tot honderd op te vangen. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) houdt vast aan minstens driehonderd bedden per locatie. Budget voor integratie is er niet.

  Die 300-norm moet omlaag, zegt Noordanus. "Maar kleinschalige opvang is geen wonderolie; in Tilburg hebben we twee grootschalige locaties die prima functioneren. De kern is dat we met een urgent tekort aan opvangplekken hebben, dat kun je niet alleen met kleinschalige opvang oplossen."

  Lees meer over de opvang van vluchtelingen in de regio op bd.nl/vluchtelingen.

  De Stelling

  Het is goed dat burgemeester Noordanus oproept tot een verplicht aantal asielzoekers

  Geef ook uw uitgebreide mening

  Mee eens
  0%
  Niet mee eens
  0%

  Totaal: 0 stemmen