article
1.911996
24 dec 2007, 03:41 - Het St. Elisabeth Ziekenhuis gaat het aantal 'prikposten' in de regio Midden-Brabant uitbreiden.
Meer posten bloedprikken in de regio
24 dec 2007, 03:41 - Het St. Elisabeth Ziekenhuis gaat het aantal 'prikposten' in de regio Midden-Brabant uitbreiden.
http://www.bd.nl/regio/tilburg-en-omgeving/meer-posten-bloedprikken-in-de-regio-1.911996
2007-12-24T02:41:41+0000
http://www.bd.nl/polopoly_fs/1.3344551.1423752960!image/image-3344551.jpg
Lokaal Thema BD,Editie Tilburg
Tilburg en omgeving
Home / Regio / Tilburg en omgeving / Meer posten bloedprikken in de regio

Meer posten bloedprikken in de regio

24 dec 2007, 03:41 - Het St. Elisabeth Ziekenhuis gaat het aantal 'prikposten' in de regio Midden-Brabant uitbreiden.
Vanaf januari bedraagt het aantal plaatsen waar patiënten bloed kunnen afgeven voor medisch onderzoek 40 stuks.

Patiënten kunnen daardoor steeds vaker dichtbij huis hun bloed laten afnemen, in plaats van naar het ziekenhuis zelf te moeten afreizen na een bezoek aan de huisarts. De wachttijden nemen daardoor aanzienlijk af.

Vanaf 18 januari kunnen bewoners van de wijk Noordhoek in Tilburg ook 'om de hoek' terecht. Daar gaat een bloedafnamepost open in buurtcentrum In de Boomtak. Ook in Waalwijk, Sprang-Capelle en in stadsdeel Reeshof worden binnenkort nieuwe posten geopend. De post in Oisterwijk, aan de Blokshekken 6, krijgt een extra avondopenstelling op donderdag. In de wijk Pannenschuur komt tevens een nieuwe post die driemaal per week bezocht kan worden. Op de prikposten worden nu dagelijks 900 mensen geholpen.

Vanaf half januari 2008 zijn voortaan op alle afdelingen van het St. Elisabeth Ziekenhuis elektronische verpleegkundige dossiers ingevoerd. Het systeem, dat door personeel van het ziekenhuis zelf is ontwikkeld, volgt het zogeheten elektronisch medisch dossier dat al langere tijd bestaat.

Met het verpleegkundig dossier kunnen de 'medische statussen', die tientallen jaren aan het bed van een patiënt hingen, komen te vervallen. Alle gegevens van de patiënt, zoals bijvoorbeeld de temperatuur en de visites van de artsen, worden op de computer ingevoerd De verpleegkundigen aan het bed kunnen via de 'laptop' met een behandelend arts in een 'chat' overleggen over hun patiënt.

"Veiliger, sneller en betrouwbaarder", noemt lid raad van bestuur Wim van der Meeren het moderne systeem. Hij mag op 14 januari de laatste aansluiting, op de kinderafdeling, verrichten.

In de toekomst zullen de patiënten zelf merken hoe effectief het elektronisch dossier is.

"Ze kunnen, als ze dat willen, de gegevens uit de computer op een USB-stick mee naar huis krijgen. Patiënten kunnen dan zelf zien wat er in het dossier staat. Per slot van rekening zijn die gegevens van hen en niet van het ziekenhuis", zo meent Van der Meeren.