article
1.6270964
ALMKERK - Zwemmen in Put de Omloop in Almkerk moet verboden worden. Het college van Woudrichem schrijft dat in een voorstel aan de gemeenteraad.
'Zwemmen in Omloop in Almkerk moet verboden worden'
ALMKERK - Zwemmen in Put de Omloop in Almkerk moet verboden worden. Het college van Woudrichem schrijft dat in een voorstel aan de gemeenteraad.
http://www.bd.nl/regio/waalwijk-heusden-e-o/woudrichem/zwemmen-in-omloop-in-almkerk-moet-verboden-worden-1.6270964
2016-08-17T05:55:35+0000
http://www.bd.nl/polopoly_fs/1.6270966.1471413258!image/image-6270966.jpg
Almkerk,Landelijke gebied,Natuurgebied,Water,Vervuiling
Woudrichem
Home / Regio / Waalwijk, Heusden e.o. / Woudrichem / 'Zwemmen in Omloop in Almkerk moet verboden worden'

'Zwemmen in Omloop in Almkerk moet verboden worden'

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   De Omloop in Almkerk.
   Fotograaf
  ALMKERK - Zwemmen in Put de Omloop in Almkerk moet verboden worden. Het college van Woudrichem schrijft dat in een voorstel aan de gemeenteraad.
  Het aantal zwemmers, zowel dit jaar als vorig jaar, is echt op één hand te tellen

  Het gebied wordt gebruikt door vissers, als hondenuitlaatplaats én er zit elk jaar blauwalg in het water. Bovendien zwemt er zelden iemand. Het waterschap en de provincie staan achter het plan voor een zwemverbod. Officieel mag je nog tot eind september een duik nemen in het water van de 'Put'.

  Maar het zwemwater, gelegen aan De Omloop in Almkerk, is niet in trek. Dat concludeert het college van burgemeester en wethouders. ,,Na een kleine inventarisatie blijkt dat er weinig tot geen bezoekers gebruik maken van de Put om te zwemmen.'' Om er zeker van te zijn dat er echt geen animo is, is er vorig jaar op zomerse dagen gecontroleerd hoe druk het was. Deze zomer is dat opnieuw gedaan. ,,Het aantal zwemmers, zowel dit jaar als vorig jaar, is echt op één hand te tellen'', zegt woordvoerster Claran Wielenga van de gemeente Woudrichem.

  Blauwalg
  Sinds 2012 wordt er elke zomer steevast blauwalg gevonden in de plas. Dat maakt zwemmers en honden ziek en daardoor wordt er steevast een negatief zwemadvies gegeven. Maar blauwalg is niet de enige oorzaak dat het zwemwater niet aanlokkelijk is. Het is viswater, een hondenuitlaatplaats en een plek voor de jacht. Dat geeft het als zwemplek 'niet het meest gunstige klimaat', aldus het college. Los daarvan neemt de waterkwaliteit de komende jaren mogelijk alleen maar af als er niet wordt ingegrepen.

  Complex
  Aanpassingen om het water schoon te houden zijn complex en wegen niet op tegen het huidige gebruik. ,,Wat er precies moet gebeuren en hoeveel dat zou kosten is niet exact in kaart gebracht, dat zou eerst onderzocht moeten worden'', zegt Wielenga. De gemeenteraad neemt in november een besluit. Om ook de mening van de inwoners te peilen, wordt een enquête uitgezet.

  Volgens het college staan zowel het waterschap Rivierenland als de provincie Noord-Brabant positief tegenover het plan om de Put als zwemplek af te schrijven.

  Locatie

  Locatie
  Open locatie in Google Maps