article
1.4757842
HERWIJNEN - Op het Geofort in Herwijnen vindt op Valentijnsdag, zaterdag 14 februari een 'Missing Mapping Party' plaats.
Topografische kaarten maken voor het goede doel in Herwijnen
HERWIJNEN - Op het Geofort in Herwijnen vindt op Valentijnsdag, zaterdag 14 februari een 'Missing Mapping Party' plaats.
http://www.bd.nl/regio/zaltbommel-e-o/maasdriel/topografische-kaarten-maken-voor-het-goede-doel-in-herwijnen-1.4757842
2015-02-11T08:49:11+0000
http://www.bd.nl/polopoly_fs/1.4757857.1423644468!image/image-4757857.png
Herwijnen,Evenement,Kort nieuws,kort
Maasdriel
Home / Regio / Zaltbommel e.o. / Maasdriel / Topografische kaarten maken voor het goede doel in Herwijnen

Topografische kaarten maken voor het goede doel in Herwijnen

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   De Geofort Mapping Party.
   Fotograaf
  HERWIJNEN - Op het Geofort in Herwijnen vindt op Valentijnsdag, zaterdag 14 februari een 'Missing Mapping Party' plaats. 

  Internationale hulporganisaties zoals Artsen zonder Grenzen en het Rode Kruis gebruiken topografische kaarten als oriëntatiemiddel én als basis om diverse analyses te uit te voeren in gebieden waar humanitaire rampen zich voltrekken. Zo wordt bijvoorbeeld de voortgang van inentingsprojecten op kaarten bijgehouden. Helaas zijn de beschikbare kaarten in die regio’s vaak niet up to date en is het lastig te vertrouwen op de beschikbare data.

  OpenStreetMap (OSM), de crowdsourced en door iedereen vrij te gebruiken topografische kaart, wordt steeds vaker bij humanitaire rampen ingezet. Binnen de OSM community is er een speciaal Humanitarian Open StreetMap Team (HOT) aan de slag gegaan om OSM te verbeteren voor hulporganisaties.

  Artsen Zonder Grenzen geeft achtergrondinformatie over een lopend project. Na een korte uitleg over OpenStreetMap gaan de inmiddels zo’n 40 ingeschreven deelnemers aan de slag. Aan de hand van actuele satellietbeelden brengen zij een regio in bijvoorbeeld Centraal Afrikaanse Republiek in kaart. De resultaten van dit tekenwerk worden aldaar (met pen en papier) verder ingevuld met plaatsaanduidingen en bijzondere objecten waarna dit veldwerk weer door de OSM aan de digitale kaart kan worden toegevoegd. Hiermee zijn zij in staat om kwetsbare regio’s verder in kaart te brengen waardoor de hulp sneller en beter georganiseerd kan worden.

  Het is voor het eerst dat in Nederland zo’n evenement wordt georganiseerd. Eerdere versies vonden plaats in Engeland en België.

  GeoFort is een educatief themapark op een spannend fort in de Nieuwe Hollandse Waterlinie op het gebied van cartografie en navigatie. Meer informatie over Missing Maps: http://missingmaps.openstreetmap.nl. Het evenement begint om 13:00 uur en duurt tot 16:00 uur. Geofort bevindt zich aan de Nieuwesteeg 74 in Herwijnen.