article
1.4656972
NIEUWAAL - De ongeveer 130 tuinders in de Bommelerwaard willen de helft bijdragen aan de geschatte investering van 10 miljoen voor een apart rioolstelsel voor de tuinbouw.
LTO: tuinders Bommelerwaard willen 5 miljoen bijdragen aan riolering
NIEUWAAL - De ongeveer 130 tuinders in de Bommelerwaard willen de helft bijdragen aan de geschatte investering van 10 miljoen voor een apart rioolstelsel voor de tuinbouw.
http://www.bd.nl/regio/zaltbommel-e-o/zaltbommel/lto-tuinders-bommelerwaard-willen-5-miljoen-bijdragen-aan-riolering-1.4656972
2014-12-03T21:16:11+0000
http://www.bd.nl/polopoly_fs/1.4657013.1417640552!image/image-4657013.JPG
Nieuwaal,Tuinbouw,Riolering,Provinciaal Inpassingsplan,Statenverkiezingen,Herstructurering Glastuinbouw
Zaltbommel
Home / Regio / Zaltbommel e.o. / Zaltbommel / LTO: tuinders Bommelerwaard willen 5 miljoen bijdragen aan riolering

LTO: tuinders Bommelerwaard willen 5 miljoen bijdragen aan riolering

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   VVD-Statenleden luisteren naar tuinder Gerrit van Wijk.
   Fotograaf
  NIEUWAAL - De ongeveer 130 tuinders in de Bommelerwaard willen de helft bijdragen aan de geschatte investering van 10 miljoen voor een apart rioolstelsel voor de tuinbouw.
  Als de tuinders de hele investering van 10 miljoen moeten opbrengen, komt die riolering er nooit

  Dat zei Henk Kolbach van tuindersorganisatie LTO tijdens een werkbezoek van de Statenfracties van de VVD van Gelderland en Zuid-Holland aan Nieuwaal. De Statenleden bezochten daar kwekerij 't Hoog Bos.

  De gescheiden riolering is een onderdeel van de herstructurering van de tuinbouw in de Bommelerwaard. Het stelsel moet voorkomen dat met bestrijdingsmiddelen vervuild drainagewater uit de kassen in het oppervlaktewater terechtkomt. Waterschap Rivierenland wil dat doel in 2017 bereiken.

  Kolbach zei dat 5 miljoen voor de tuinders te dragen is. "Als de tuinders de hele investering moeten opbrengen, dan komt die riolering er nooit. Als we op 5 miljoen zouden uitkomen, scheelt dat een slok op een borrel." 

  Over 130 tuinbouwbedrijven verdeeld komt 5 miljoen euro neer op 38.500 euro per onderneming.

  Tuinder Gerrit van Wijk, zelf oud-raadslid voor de VVD in Zaltbommel, hield zijn partijgenoten voor dat het inpassingsplan voor de Bommelerwaard heel beperkend is voor de tuinbouwsector. "We krijgen niet de grond waar we behoefte aan hebben. Dat is jammer, want er is enorme expansiedrift."