article
1.6354371
DEN BOSCH - De Graafsewijk was dit weekeinde het decor van een heuse veldslag. Een van de bewoners van de Graafsewijk besloot zondagavond op zijn zolderkamertje te gaan zitten en te kijken naar wat zich om hem heen afspeelt. Via e-mails hield hij een vriendin op de hoogte.
Rellen Den Bosch: 'Het gebeurt gewoon bij mij op de stoep'
DEN BOSCH - De Graafsewijk was dit weekeinde het decor van een heuse veldslag. Een van de bewoners van de Graafsewijk besloot zondagavond op zijn zolderkamertje te gaan zitten en te kijken naar wat zich om hem heen afspeelt. Via e-mails hield hij een vriendin op de hoogte.
http://www.bd.nl/rellen-den-bosch-het-gebeurt-gewoon-bij-mij-op-de-stoep-1.6354371
2000-12-18T23:00:00+0000
http://www.bd.nl/polopoly_fs/1.4272603.1395145100!image/image-4272603.jpg
Rombouts
Brabants Dagblad (web)
Home / Rellen Den Bosch: 'Het gebeurt gewoon bij mij op de stoep'

Rellen Den Bosch: 'Het gebeurt gewoon bij mij op de stoep'

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Fotograaf
  DEN BOSCH - De Graafsewijk was dit weekeinde het decor van een heuse veldslag. Een van de bewoners van de Graafsewijk besloot zondagavond op zijn zolderkamertje te gaan zitten en te kijken naar wat zich om hem heen afspeelt. Via e-mails hield hij een vriendin op de hoogte.

  Een verslag van een ooggetuige via de mail.

  20.00 uur: Een half uur geleden werd ik opgeschrikt door een helikopter boven mijn hoofd. Veel verkeer op het kruispunt hier, en zowat de hele buurt bleek uitgelopen. Opgeschoten pubers die de ME met stenen bekogelden. Rond half acht was de ME zo verstandig zich terug te trekken. Onder luid gejuich van de jongeren, die echter op steeds minder sympathie van de buurtbewoners kunnen rekenen.

  Na vertrek van de ME staken de jongeren een barricade op de Graafseweg in brand en een tiental jongeren gaat weer verder met het kapot gooien van ruiten van de in aanbouw zijnde school. Reltrappende jongeren en sensatietoeristen komen inmiddels van alle kanten af op het geluid van de helikopter die met een zoeklicht de wijk afzoekt. Er lijkt een heel netwerk van jongeren te zijn, die elkaar waarschuwen met mobieltjes. Ik ga nu even mijn zoon van het station afhalen.

  20.25 uur: Toen ik op de trein stond te wachten, hoorde ik vier schoten. Traangasgranaten. Op de terugweg moesten we ons vanaf de benzinepomp bij de IJzeren Vrouw door een mist van traangas begeven. We waren blij dat we binnen waren. Zojuist hoorde ik een knal op mijn binnenplaatsje. Toen ik mijn hoofd uit de deur stak, werd ik meteen geflitst door een ME-auto, die op dat moment door de middenberm reed. Ik zag er zeker verdacht uit met mijn rode jack en skimuts op.

  20.39 uur: Er liggen wat losse tegels in mijn tuin, omdat ik daar aan het werk ben. Toen ze werden weggehaald en ik protesteerde, raadden omstanders mij aan beter naar binnen te gaan, voor de veiligheid. In de wijk hangt een prikkelende lucht van traangas. We gaan toch even door de wijk lopen.

  21.45 uur: We zijn weer terug. De bruggen over het kanaal zijn opgehaald, we kunnen de wijk niet meer uit. We moesten omlopen, want de oproerkraaiers staan nu zo'n beetje voor mijn huis. Vlak daarna wordt mijn aanhangwagentje losgetrokken en als barricade op de straat gegooid. Ik ga naar buiten en haal hem terug, na de relschopper gezegd te hebben dat het wel heel lullig is mijn nieuwe karretje te molesteren. Inmiddels zijn ze bezig tientallen stoeptegels te lichten en in stukken te smijten. Verkeersborden en loodzware betonnen paaltjes worden midden op straat gegooid, om de heen en weer rijdende pantserwagens te hinderen.

  22.00 uur: Een traangascharge van de ME ontzet mijn straat, maar na een kwartier zijn de relschoppers weer terug. Het gaat slechts om enkele tientallen opgeschoten tieners, de rest van de mensen is toeschouwer. Mijn bejaarde buurvrouw, een astmapatiënte, is doodsbang.

  22.30 uur: Het kat-en-muisspel gaat verder, er lijkt niet echt schot in te komen. De ME haalt de grotere stukken puin van de straat. Eén van de ME'ers vraagt aan de pubers die staan te kijken: Even helpen&', maar de jongens steken geen poot uit. Pas maar op je rug', zegt er eentje.

  22.45 uur: Mijn kruispunt is veroverd door de ME, die inmiddels schouder aan schouder in vier richtingen verder is gelopen. Er worden ook herdershonden ingezet. Een journalist staat voor mijn deur notities te maken.

  00.00 uur: De rust is weergekeerd. Ik heb mijn aanhanger aan de andere kant van de stad gebracht en op een veiliger plek neergezet. Het zal me een paar honderd gulden kosten aan reparaties, want het deksel is bijna onherstelbaar beschadigd. Frustrerend hoe een stelletje belhamels de buurt sloopt, terwijl iedereen slechts toekijkt.

  01.30 uur: Opnieuw een groot kabaal. Gelukkig geen rellen, maar mensen van gemeentewerken die de brokstukken op kwamen halen. Rond drie uur hoor ik veegwagens de rest schoonmaken.

  10.00 uur: Terwijl ik doorgaans vrij koel reageer op ongeregeldheden, merkte ik vanmorgen dat ik toch wel wat van slag was door alle gebeurtenissen. Het kwam heel onwerkelijk over toen ik de televisiebeelden nog eens terugzag. Dit is echt, dit gebeurt hier bij mij op de stoep.