Volledig scherm

Hooge Mierde zamelt geld in voor onderzoek naar ziekte dorpsgenote

HOOGE MIERDE - Nancy van Gisbergen uit Hooge Mierde heeft de ziekte van Huntington. Behandeling van de hersenziekte is nog niet mogelijk. Dorpsgenoten willen het tij keren.

Vier jaar geleden werden de eerste symptomen van de erfelijke hersenaandoening zichtbaar bij de geboren en getogen Mierdse. En daarmee begon de klok te tikken. Patiënten leven gemiddeld nog twintig jaar als de ziekte zich openbaart. Behandeling of genezing is nog niet mogelijk. Maar dorpsgenoten zetten zich massaal in om geld in te zamelen voor onderzoek, om dat tij te keren.

De ziekte van Huntington is meedogenloos. Als één van de ouders het gen bij zich draagt, is de kans vijftig procent dat het wordt overgedragen op een kind. De ziekte openbaart zich gemiddeld rond het veertigste levensjaar, maar met een test kan wel al eerder worden vastgesteld of iemand de ziekte gaat krijgen. Nadat haar moeder Jo aan de ziekte was overleden, liet Nancy zich testen. Ze was toen 26, net getrouwd. De uitslag was heftig: Nancy droeg het gen – in tegenstelling tot haar zus, zo bleek later – bij zich. Na het heftige nieuws probeerde Nancy intenser te leven, te genieten.

Nancy ze richt zich op wat ze nog wel heeft. Hoop. En hoop doet leven. Heel het dorp lijkt zich in te zetten om geld in te zamelen voor onderzoek naar de ziekte. Vriendinnen liepen mee aan de Dam tot Damloop. De Dorpslopers houden op 17 december een sponsoractie en in samenwerking met Mierdse muziekverenigingen is er een dag later een benefietmiddag.

Tilburg e.o.