article
1.6354171
DEN BOSCH - Burgemeester Ton Rombouts van Den Bosch heeft gezocht en gevonden. Rombouts acht het van groot belang dat topbasketbal voor zijn stad behouden blijft.
Rombouts: 'Nu eerst die licentie veiligstellen'
DEN BOSCH - Burgemeester Ton Rombouts van Den Bosch heeft gezocht en gevonden. Rombouts acht het van groot belang dat topbasketbal voor zijn stad behouden blijft.
http://www.bd.nl/rombouts-nu-eerst-die-licentie-veiligstellen-1.6354171
2001-08-12T22:00:00+0000
http://www.bd.nl/polopoly_fs/1.6355927.1473259869!image/image-6355927.png
Rombouts
Brabants Dagblad (web)
Home / Rombouts: 'Nu eerst die licentie veiligstellen'

Rombouts: 'Nu eerst die licentie veiligstellen'

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Logo EBBC.
  DEN BOSCH - Burgemeester Ton Rombouts van Den Bosch heeft gezocht en gevonden. Rombouts acht het van groot belang dat topbasketbal voor zijn stad behouden blijft.

  De oude raadzaal in het stadhuis van Den Bosch puilt uit. Burgemeester Ton Rombouts heeft op de vrije zaterdagmorgen aardig wat mensen opgetrommeld. De burgemeester vindt namelijk dat zijn stad verzekerd dient te zijn van topbasketbal. En dus moet het noodlijdende EBBC, dat ook nog eens bulkt van de historie, worden gered. Hoewel noodlijdend. De stichting is failliet en een doorstart lijkt niet echt de juiste optie voor een nieuw begin. Want een nieuwe stichting neemt op die manier altijd wat over van de oude', aldus Rombouts later. En in deze tijd van financiële schaarste is iedere gulden er kennelijk een. Zelfs nu zijn eigen gemeente de grootste schuldeiser is.

  In de oude raadzaal zit dus nogal wat volk aan tafel om met Rombouts over de redding van de club te praten. Een burgemeester, een wethouder, een oud-wethouder, een bataljon ambtenaren, de stichting Topsport Den Bosch, de businessclub van EBBC, de amateurtak van de club, de curator, mensen van de failliete stichting en nog wat andere betrokkenen. Opvallend is de aanwezigheid van vier topmensen uit het bedrijfsleven. De grote man van Libéma, Diederik Lips, directeur Ton Moonen van het gelijknamige bouwbedrijf, advocaat Mark Bannenberg en adviseur in ruste, Vughtenaar Theo Schlaman. Vooral dit viertal is naar het stadhuis gekomen op dringend verzoek van de burgemeester. En juist deze vier zijn druk in de weer, vooral met de rekenmachine. Na de plenaire vergadering, duiken diverse groepjes nog even in aparte kamertjes om de puntjes op de i te zetten.

  De uitleg na afloop van de sessies dan. Rombouts blijkt al enkele weken geleden benaderd te zijn. Door mensen van de amateurvereniging EBBC, die werken aan een her- dan wel nieuwe start. Of ze mijn naam mochten gebruiken bij het zoeken van sponsors', aldus de burgemeester. Dat mocht, maar Rombouts was niet zeker van de zaak. Ging zelf op zoek, en vond wat hij zocht. Vier mensen op wie hij kan vertrouwen dat het goed komt. De vier vormen vanaf het afgelopen weekeinde een commissie van wijze mannen. Zij zetten een geheel nieuwe stichting op de rails. Zorgen voor het einde van deze week voor een sluitende begroting van 550.000 gulden (zodat de licentie voor de eredivisie is veiliggesteld), maken dat er een solide basis komt voor de toekomst en zoeken vervolgens een geheel nieuw bestuur dat daarmee aan de slag kan.

  'Kinderspel'
  'Zodat we dit gezeur niet ieder jaar hebben', aldus de burgemeester, die eerder ook in actie kwam toen FC Den Bosch aan de rand van de afgrond stond. Daarmee vergeleken is dit echt kinderspel. Financieel gezien dan.' Een begroting van 550.000 gulden is, zo vindt Rombouts, een peulenschilletje. TV-gelden, entree-inkomsten en een toezegging van de businessclub brengen al zowat de helft binnen. En de heren moeten toch zonder al te veel moeite de rest kunnen vinden', denkt Rombouts.

  Ze hebben tot eind deze week de tijd, want dan verlangt de basketbalbond zekerheid. De spelers en coach zijn op de hoogte en worden door de vier wijzen permanent op de hoogte gehouden. Voor het geval ze willen gaan lopen. Voor de rest wil het viertal in stilte werken. Woensdag of donderdag melden ze wel hoe het er voorstaat', heeft regisseur Rombouts met hen afgesproken.

  Niet vreemd
  De gemeente, met ruim een ton de grootste schuldeiser van de failliete stichting, steekt er op dit moment in ieder geval nog geen geld in. Rombouts vindt het niet vreemd dat juist de gemeente aan het roer staat bij het uitspreken van de definitieve ondergang van de stichting. Een doorstart is gewoon niet de goede weg. Last uit het verleden is nooit goed voor de toekomst. Wij hebben nu de kans dat we het geld niet meer terug zien, maar als we op dit moment niets doen, dan kunnen we ook fluiten naar die centen.

  Op deze manier, blijft topbasketbal in ieder geval voor de stad behouden.' De wethouder van sportzaken, Bart Eigeman, ook niet voor niets wakker gemaakt op deze zaterdag, wil op de vraag waarom geen poging is ondernomen om de ijshockeyclub, ook hoogste niveau, ook in zware financiële problemen, te redden. Dit initiatief moet een begin zijn voor een breed beleid ter ondersteuning van alle topsport in de stad', maakt hij de vraag alleen nog maar indringender. Hoe hij denkt door de basketbalclub te helpen, ijshockey ook levensvatbaar te maken. Daar komen we volgende week wel op terug...' Hij zal al zijn creativiteit nodig hebben', denkt ook Rombouts. Die heeft andere zaken aan zijn hoofd. Nu eerst die licentie veiligstellen.'