Volledig scherm
© Thinkstock

Apotheker baalt van gekibbel aan balie

ROSMALEN - Ze maken het bijna dagelijks mee: felle discussies aan de balie. Patiënten die medicijn A willen, maar toch genoegen moeten nemen met medicijn B. Diederik Bolhuis en Jan Andeweg, beiden apotheker in Rosmalen, zijn er wel een beetje klaar mee.

Andeweg had een zeer ervaren medewerkster die geen zin meer had in al het gekissebis en ontslag nam. „Soms worden we er letterlijk zelf ziek van.”

Al het gekibbel aan de balie vloeit voort uit de regel dat de zorgverzekeraars mogen bepalen welk medicijn zij vergoeden. In de praktijk betekent dat vrijwel altijd het goedkoopste middel. Die voortdurende focus op goedkopere medicijnen betekent dat ‘het zorgaspect’ er bij in dreigt te schieten, stellen de twee Rosmalense apothekers.

Voorkeursbeleid
Bolhuis en Andeweg benadrukken dat ze niet tegen het voorkeursbeleid zijn, maar vragen meer aandacht voor de negatieve effecten. Apothekersorganisatie KNMP pleitte vorige week ook al voor wat meer soepelheid bij de zorgverzekeraars. Geef patiënten de keuze uit meer dan één middel, de prijsverschillen zijn vaak miniem. „Het biedt mensen meer ruimte om toch hetzelfde medicijn te blijven gebruiken”, zo stelde directeur Léon Tinke.

Apothekers Bolhuis en Andeweg wijzen er ook op dat farmaceutische bedrijven de productie vaak al terugschroeven als ze weten dat een grote zorgverzekeraar hun medicijn buiten de deur zet. „Het gevolg kan zijn dat een patiënt die middel A gebruikt, tijdelijk moet overstappen op middel B en dan een paar maanden later pas het nieuwe voorkeursmiddel C krijgt. Drie keer van medicijn wisselen in korte tijd, nou, dan krijg je mensen wel op de kast.”

Lees een uitgebreid verhaal in het Brabants Dagblad van zaterdag 13 augustus.

  1. Kabinet reageert op Q-koortsbijlage: 'De impact is enorm'

    Kabinet reageert op Q-koorts­bij­la­ge: 'De impact is enorm'

    DEN HAAG - Het kabinet heeft een reactie gegeven over de Q-koortsbijlage van het Brabants Dagblad. In de bijlage vertellen twintig nabestaanden het verhaal van overleden Q-koortsslachtoffers. Het kabinet stelt vast dat de impact van Q-koorts enorm was. ,,Dat betreuren we zeer." Ook wordt beloofd dat er voor de zomer een kabinetsreactie komt op de aanbevelingen van de Nationale Ombudsman. Die zei onder meer dat een concreet gebaar richting slachtoffers nodig is, als blijk van erkenning. 

In samenwerking met indebuurt Den Bosch

Den Bosch e.o.