Volledig scherm
© Tom Tacken

Brabantse Hoeders maken zich sterk voor behoud van kerkgebouwen

DEN BOSCH - Om te voorkomen dat nog meer kerken aan sloop ten prooi vallen, gaan de Brabantse Hoeders campagne voeren.

Drie van hen - Lilian Grootswagers, Wies van Leeuwen en Paul Spapens - roepen de lokale bevolking op om met ideeën te komen voor herbestemming. Laat die mensen dan ook meepraten, houden ze de parochiebesturen voor. Spring ruimhartig met regels en procedures om, krijgt het gemeentebestuur mee.

Lichtend voorbeeld is de nieuwe bestemming van de Heilig Hartkerk in Boxtel, die na breed overleg in het dorp als Sacre Coeur culturele evenementen en voorstellingen gaat herbergen. In Berlicum lukte het actievoerders niet om het kerkbestuur van sloop van de Petruskerk af te houden. Recent ging ook de toren plat.

Leegstand
De provincie Brabant telt 606 kerkgebouwen, waarvan er 416 nog in gebruik zijn als kerk. Op dit moment of op korte termijn staan er 86 leeg. Een nieuwe functie hebben 104 kerkgebouwen gekregen. Het aantal gesloopte kerken sinds 1950 bedraagt 82.

De Brabantse Hoeders is een uitdijend gezelschap van Brabanders die voor hun culturele verdiensten zijn onderscheiden met de Brabant Bokaal. Ieder jaar zetten de Hoeders een nieuw project op.

In het Brabants Dagblad van zaterdag 22 oktober staat een uitgebreide productie over de herbestemming van kerken.

  1. Paardenvlogster speelt hoofdrol in theaterstuk

    Paardenvlogster speelt hoofdrol in theaterstuk

    DEN BOSCH - Destiny Leverman is 15 en ze heeft een vlog: paardrijden met plezier. Elke week zet ze een filmpje op haar kanaal over haar en haar paard. Ze heeft 17.000 abonnee's. Hoe dat kan: Destiny is open, enthousiast en trekt zich niets aan van eventuele kritiek. Haar eenvoudige naturelle presentatie werkt ook uitstekend in het theaterstuk Tutorial, the art of living die zaterdagavond in première ging tijdens festival Cement in de Verkadefabriek. Een theaterstuk over vloggers en leerfilmpjes waarin de jonge paardenvlogster uit Barneveld een mooie rol heeft. 

Den Bosch e.o.