Martin Bertrums woonde in een flat in Hintham, maar moest zijn woning verlaten vanwege bezuinigingen.
Volledig scherm
Martin Bertrums woonde in een flat in Hintham, maar moest zijn woning verlaten vanwege bezuinigingen. © Marc Bolsius

Broer van Bossche ggz-patiënt die zelfmoord pleegde: 'Bezuinigen tot dood erop volgt'

DEN BOSCH - Op 21 november 2014 sprong schizofreniepatiënt Martin Bertrums (56) van een flat in Hintham. Dat was vijf dagen vóór hij vanwege bezuinigingen gedwongen Zorgpark Voorburg van Reinier van Arkel in Vught moest verlaten.

Bertrums woonde daar al sinds de jaren negentig. Hij moest van de ggz-instelling op zichzelf gaan wonen, maar zag dat totaal niet zitten. "Martin had nooit op zichzelf kunnen wonen, dat weet ik zeker", zegt zijn broer Jo Bertrums. "Ik denk dat hij al snel voor zichzelf besloot: als dat gebeurt, dan is het voor mij voorbij."

Jo Bertrums hekelt 'de gewetenloze overheid', die volgens hem alleen maar naar cijfers kijkt. "Hoe ver je kunt gaan met bezuinigen? Tot de dood erop volgt, is gebleken."

Intensief traject
Ggz-instellingen moeten vanwege landelijke afspraken het aantal bedden voor 2020 met dertig procent hebben teruggebracht. Een woordvoerder van Reinier van Arkel erkent in een reactie dat het gedwongen verlaten van hun vaste stek voor veel cliënten ‘een intensief en spannend traject’ is. „Sommige cliënten hebben ambivalente gevoelens. Het loslaten van een inmiddels vertrouwde plek op een instellingsterrein is niet gemakkelijk. Anderzijds lonkt het perspectief van gewoon wonen in een wijk en er weer bij horen ook.”

Lees zaterdag in het Brabants Dagblad het uitgebreide verhaal over Martin Bertrums.

Jo Bertrums: "Martin had nooit op zichzelf kunnen wonen".
Volledig scherm
Jo Bertrums: "Martin had nooit op zichzelf kunnen wonen". © Marc Bolsius
  1. Noordbrabants Museum over expositie Ralph Posset: 'We gunden hem zijn momentje'

    Noordbrabants Museum over expositie Ralph Posset: 'We gunden hem zijn momentje'

    DEN BOSCH - De korte 'wilde' expositie woensdagochtend bij de ramen van het Bossche Noordbrabants Museum is kunstenaar Ralph Posset zo goed bevallen dat hij daar binnenkort weer op de stoep staat om een expositie te houden. ,,En dan wat langer. Ik heb het museum met een mailtje bedankt voor het feit dat ze de beelden niet hebben weggehaald'', aldus Posset over de tien Mariabeelden die hij plaatste. Op de beeldjes zaten buisjes bloed van de kunstenaar zelf. 

Den Bosch e.o.