Volledig scherm
© Paul Roovers

Gemeente Den Bosch wil Verkadefabriek niet verkopen

DEN BOSCH - De gemeente Den Bosch moet per se zelf eigenaar blijven van de Verkadefabriek en de aangrenzende voormalige directeurswoning. Dat hebben B en W besloten nadat de stichting Verkadefabriek een verzoek had gedaan om het culturele centrum en de woning, respectievelijk Boschdijkstraat 45 en 47 te verwerven. Door het aan te kopen of het in erfpacht te kunnen verkrijgen.

Als eigenaar ziet de stichting Verkadefabriek meer mogelijkheden voor cultureel ondernemerschap, lees geld verdienen met (culturele) activiteiten. En dat is volgens directeur Jan van der Putten de manier om deze culturele instelling overeind te houden nu hij zich geconfronteerd ziet met fors teruglopende subsidies.

Strategisch belang
Maar B en W willen zelf zeggenschap houden over de gebouwen. Enerzijds omdat er veel geld in is geïnvesteerd, maar belangrijker. Verkadefabriek en woning liggen in de Kop van ‘t Zand, een gebied met ‘grote strategische belangen' omdat dit nog in ontwikkeling moet worden gebracht. Als de gemeente geen eigenaar meer is van belangrijke delen van en gebouwen in het gebied, heeft ze daar ook geen zeggenschap meer over.

Zeggenschap
Zolang de gemeente zeggenschap heeft over de panden, kan ze ook op langere termijn garanderen dat ter plekke een belangrijke culturele voorziening in stand blijft. „We zouden een iconisch gebouw overdragen voor een fractie van de oorspronkelijke investering en het is vooralsnog onduidelijk wat we als gemeente daar effectief mee winnen”, motiveren B en W hun besluiten om de gebouwen niet in erfpacht te geven, maar gewoon te blijven verhuren aan de stichting Verkadefabriek.

  1. Paardenvlogster speelt hoofdrol in theaterstuk

    Paardenvlogster speelt hoofdrol in theaterstuk

    DEN BOSCH - Destiny Leverman is 15 en ze heeft een vlog: paardrijden met plezier. Elke week zet ze een filmpje op haar kanaal over haar en haar paard. Ze heeft 17.000 abonnee's. Hoe dat kan: Destiny is open, enthousiast en trekt zich niets aan van eventuele kritiek. Haar eenvoudige naturelle presentatie werkt ook uitstekend in het theaterstuk Tutorial, the art of living die zaterdagavond in première ging tijdens festival Cement in de Verkadefabriek. Een theaterstuk over vloggers en leerfilmpjes waarin de jonge paardenvlogster uit Barneveld een mooie rol heeft. 

Den Bosch e.o.