Volledig scherm
© Tom Tacken

Groen licht voor provinciale aanpak van leegstand in Noord-Brabant

DEN BOSCH - De provincie gaat proberen met het programma Brabantse Aanpak Leegstand de toenemende leegstand in winkels, kantoren, bedrijven, maar ook boerderijen en kerken aan te pakken. Provinciale Staten gaven daar vrijdag het groene licht voor en stelden hier voor de komende twee jaar 1,8 miljoen euro voor beschikbaar.

Meer dan twaalf miljoen vierkante meter van de Brabantse winkels, kantoren, bedrijfsgebouwen en boerderijen staat leeg. Ter indicatie: dat staat gelijk aan pakweg 2530 voetbalvelden. Of: 91.700 huizen. Dat blijkt uit een inventarisatie van de provincie. Onder het motto ‘herbestemmen is het nieuwe bouwen’ wil Noord Brabant de leegstand daadwerkelijk te lijf gaan. Samen met eigenaren, ondernemers, gemeenten en inwoners.

Kennis delen
De rol van de provincie ligt vooral in het delen van kennis en het stimuleren van nieuwe initiatieven en experimenten rond leegstand, zoals herbestemming of sloop. Maar om nieuwe leegstand te voorkomen wil de provincie ook zorgen voor goede regionale afspraken rond bouwplannen voor bedrijven, winkels, kantoren en woningen.

  1. Paardenvlogster speelt hoofdrol in theaterstuk

    Paardenvlogster speelt hoofdrol in theaterstuk

    DEN BOSCH - Destiny Leverman is 15 en ze heeft een vlog: paardrijden met plezier. Elke week zet ze een filmpje op haar kanaal over haar en haar paard. Ze heeft 17.000 abonnee's. Hoe dat kan: Destiny is open, enthousiast en trekt zich niets aan van eventuele kritiek. Haar eenvoudige naturelle presentatie werkt ook uitstekend in het theaterstuk Tutorial, the art of living die zaterdagavond in première ging tijdens festival Cement in de Verkadefabriek. Een theaterstuk over vloggers en leerfilmpjes waarin de jonge paardenvlogster uit Barneveld een mooie rol heeft. 

Den Bosch e.o.