Volledig scherm
De Zuiderpassage.

Is er echt behoefte aan een supermarkt in Zuiderpassage Den Bosch?

DEN BOSCH - Hoe kun je de Zuiderpassage, ingeklemd tussen de Bossche Jacob van Maerlantstraat en de Zuiderparkweg, nieuw leven inblazen? Met winkels? Met zorg- of welzijnsinstellingen? Met onderwijs? Of een combinatie? Daarover werd dinsdagavond gesproken tijdens een vergadering van de wijkraad Zuid.

De Bossche architecten Bartjan van ‘t Slot en Wendy van Rosmalen (beiden werkzaam bij Studio Strak Plan) presenteerden ideeën om de Zuiderpassage een ‘bruisend middelpunt van de wijk’ te laten zijn. Bij een landelijke prijsvraag van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed eindigde hun project bij de beste drie. Zonder opdrachtgever willen ze nu nagaan hoe het verder zou moeten met de passage.

Buurtwinkelfunctie
Winkeliers in de Zuiderpassage kregen begin jaren negentig van de gemeente te horen dat de buurtwinkelfunctie moest verdwijnen. Want het zou ‘het functioneren van winkels aan het Rivierenplein en de Pettelaarseweg remmen’. De afgelopen jaren bloedde het centrum dood. De ene na de andere winkelier sloot voorgoed de deuren. Vooral het vertrek van Aldi kwam hard aan.

„De eventuele behoefte zouden we zwart op wit moeten hebben via een grote enquête onder bewoners in de hele wjik”, zei architect Van Rosmalen. In september volgend jaar zou bekend moeten zijn waaraan behoefte bestaat en wat het gaat kosten.

Volledig scherm
Het ontwerp van Studio Strak Plan voor de Zuiderpassage. © Studio Strak Plan

In samenwerking met indebuurt Den Bosch

Den Bosch e.o.