De scheepsvaart heeft het leven in (oost) Brabant ingrijpend veranderd.
Volledig scherm
De scheepsvaart heeft het leven in (oost) Brabant ingrijpend veranderd. © Cees Verhagen

Kanaal maakt beloftes waar in Brabant

DEN BOSCH - De twintiger jaren waren de hoogtijdagen van de Zuid-Willemsvaart. Het is een topdrukte op het kanaal, schepen moeten soms wel drie dagen voor een sluis wachten voor ze geschut kunnen worden.

Zaterdag een nieuwe episode in het Brabants Dagblad van de serie over Zuid-Willemsvaart én Máximakanaal.

De scheepsvaart heeft het leven in (oost) Brabant ingrijpend veranderd. Vreemdelingen, goederen en producten van verre komen naar Brabant. De industriële revolutie zorgt uiteindelijk ook voor groei van de steden zoals Den Bosch waar bekende namen als Verkade, De Gruyter en Grasso fabrieken openen.

Deel 8 in de serie fotoalbums over het Máximakanaal, gemaakt en samengesteld door Frans van Mensfoort, gaat over de spoorombouw. Niet alleen vereiste de aanleg van het Máximaknaal de omlegging van een aantal wegen en bijvoorbeeld fietspaden, maar ook de spoorweg moest ter plaatse behoorlijk worden aangepast

Meer achtergronden en het laatste nieuws over zowel Zuid-Willemsvaart als Máximakanaal op bd.nl/zuidwillemsvaart.

  1. Paardenvlogster speelt hoofdrol in theaterstuk

    Paardenvlogster speelt hoofdrol in theaterstuk

    DEN BOSCH - Destiny Leverman is 15 en ze heeft een vlog: paardrijden met plezier. Elke week zet ze een filmpje op haar kanaal over haar en haar paard. Ze heeft 17.000 abonnee's. Hoe dat kan: Destiny is open, enthousiast en trekt zich niets aan van eventuele kritiek. Haar eenvoudige naturelle presentatie werkt ook uitstekend in het theaterstuk Tutorial, the art of living die zaterdagavond in première ging tijdens festival Cement in de Verkadefabriek. Een theaterstuk over vloggers en leerfilmpjes waarin de jonge paardenvlogster uit Barneveld een mooie rol heeft. 

Den Bosch e.o.