Geert Wilders
Volledig scherm
Geert Wilders © REUTERS

PVV haalt in Brabant
bijna 224.000 stemmen

DEN BOSCH - Geert Wilders greep woensdagavond naast de hoofdprijs, maar in Brabant heeft hij toch goed gescoord. De PVV haalde in Brabant bijna 224.000 stemmen op. Dat zijn er 74.000 meer dan bij de Tweede-Kamerverkiezingen in 2012. In 2010 stemden 238.000 Brabanders op de PVV. 

Dat er bij de eerste twintig kandidaten op de PVV-lijst geen enkele Brabander stond, kon de stemmers kennelijk niet schelen.  Nummer 21 van de lijst, Emiel van Dijk uit Gilze, blijft vooralsnog buiten het parlement. Hij is wel als eerste aan de beurt als een andere, hoger geplaatste PVV'er alsnog afhaakt.

In het westen
Een analyse van de Brabantse uitslagen leert dat de meeste aanhangers van Wilders nog steeds in het westen van de provincie wonen. Rucphen springt er opnieuw uit: met 38,9 procent van de stemmen doet Wilders het hier zelfs beter dan ooit. Maar ook in plaatsen als Roosendaal (17,9 %) en Bergen op Zoom (17,2 %) zet de PVV een goede uitslag neer. Zoals ook Helmond met 20,6 % een plaats is waar ze bij de PVV tevreden over zullen zijn. In Oss is de partij van Wilders goed voor 16,5 %, in Den Bosch voor 14,5 % en in Tilburg voor 13,1 %. Opvallend hoog: Loon op Zand (17,0 %) en Maasdriel (20,5 %). Opvallend laag: Hilvarenbeek (9,2 %). 

  1. 'Er is de laatste jaren veel opgeknapt in Den Bosch, alleen hier niet'

    'Er is de laatste jaren veel opgeknapt in Den Bosch, alleen hier niet'

    DEN BOSCH - Het winkelcentrum aan de Oude Vlijmenseweg schreeuwt om de komst van de nieuwe Lidl. Alleen dan kunnen andere, kleinere ondernemers overleven, menen zij. Volgens de ondernemers heeft de gemeente te lang niet omgekeken naar het winkelcentrum dat ingeklemd ligt tussen de stad en de Helftheuvel. ,,De afgelopen jaren zijn we voor dood aangezien", zegt Gerrad Tafhimi, eigenaar van multiculturele supermarkt Super Persis. 

Den Bosch e.o.