Jan Heessels, die de geschiedenis van de Gestelse jongensschool beschrijft en rechts Thijs Braam van Heerlijkheid Herlaar.
Volledig scherm
Jan Heessels, die de geschiedenis van de Gestelse jongensschool beschrijft en rechts Thijs Braam van Heerlijkheid Herlaar. © Willem Geurts

Heemkundevereniging Heerlijkheid Herlaar komt met geschiedenis jongensschool Gestel

SINT-MICHIELSGESTEL – Heemkundevereniging De Heerlijkheid Herlaar in Sint-Michielsgestel heeft wederom op een aantrekkelijke, zeer toegankelijke manier een stukje plaatselijke geschiedenis op de plank liggen. Ditmaal is het vooral het verhaal van oud-Gestelaar Jan Heessels die aan het woord komt over de jongensschool. Herinneringen die Heessels aan papier toevertrouwde op verzoek van een kleindochter van een oud-schoolhoofd, Hoofdmeester Janssen.


Het resultaat dat De Heertgang, de periodiek van De Heerlijkheid Herlaar , is een prettig leesbaar boekwerkje. Een tijdsbeeld van de Gestelse school, beleefd in de jaren 1956 tot 1962. Jan Heessels vertelt over de strenge krachtige persoonlijkheid van de hoofdmeester. Hij serveert bovendien nog enkele anekdotes uit zijn herinneringen.

Gretig
De nieuwste uitgaven van Den Heertgang volgt op twee andere lokale thema’s, over het wielrennen in Gestel én over het jubilerende Beekvliet. Nummers die gretig aftrek vonden bij het Gestelse lezerspubliek, constateert ook Thijs Braam, redactielid voor de heemkundevereniging. “Nu kunnen we die verhalen nog optekenen én er is een belangstellend publiek voor”, zegt Braam.

Boxtel e.o.