Beeld Jeroen Bosch
Volledig scherm
Beeld Jeroen Bosch © Bart Gotink/BD

Jeroen Boschbeelden blijven nog even, maar waarom niet voor altijd?

Ma 20 mrt. Deze week wordt er gesproken over de erfenis (of legacy, zoals ze het op het stadhuis liever zeggen) van het Jeroen Boschjaar. Vast staat wel al dat één onderdeel voorlopig blijft: de beelden van taferelen uit schilderijen van Jeroen Bosch die her en der door de stad staan. Het mooie girafje in de casinotuin, de man op de vogel op het Fonteinpleintje, het levensgrote mes met de twee oren en de beelden omhoog komend vanuit de Binnendieze. 

Door Bart Gotink

De 'ontdekkingsroute' was dan misschien ook wel één van de leukste onderdelen van het jaar. Ook - of misschien zelfs wel vooral - als je de route niet loopt, maar spontaan tegen zo'n beeld aanwandelt. En dat bleek ook uit de reacties. 'De beelden zijn heel fotogeniek voor bezoekers en ‘doen’ het goed op de social media', zo luidt één van de conclusies.

Sommige beelden worden echter wel verplaatst. Enkel voor het beeld op het dak van de Sint-Jan parkeergarage en de giraffe geldt dat ze waarschijnlijk op hun eigen plek blijven. De overige beelden komen ergens rondom het JBAC te staan, tussen de Zuid Willemsvaart, Groot Tuighuis en St. Jan. Daar mogen ze dan blijven tot de 'houdbaarheid' is bereikt. Een jaar of vijf, zo wordt geschat, en dan worden de beelden alsnog verwijderd.

Tijd om een lans te breken voor deze beelden. Want ze leveren dus blijkbaar meer op dan enkel de glimlach van een voorbijganger. Als de beelden het zo 'goed' doen op social media, is dat gewoon mooie stadspromotie (is daar niet een paar euro over?) en een mooie manier om blijvend te verwijzen naar Jeroen Bosch in de stad. 

Daarom een oproep: reserveer nu vast een x bedrag, laat die beelden staan, geef ze regelmatig een likje verf, verplaatst ze eens voor het verrassingseffect en bestel soms een nieuwe. Zodat ze nog heel wat langer mee kunnen, dan enkel de komende vijf jaar.

Beeld Jeroen Bosch
Volledig scherm
Beeld Jeroen Bosch © Bart Gotink/BD

Blogs