Oss viert 550 jaar stadsrechten.
Volledig scherm
Oss viert 550 jaar stadsrechten. © Daan Scholte / collectie Stadsarchief Oss

(G)ouwe Plaat: Oss viert 550 jaar stadsrechten

Zo 28 aug: Taart, bloemen, een grote glimlach en een borrel. Het is augustus 1949, de oorlog is voorbij en Oss viert haar 550ste verjaardag als stad.

Door Rachelle Suppers

In 1399 kreeg Oss stadsrechten. De tijd dat Oss ook nog een kasteel bezat. Een knappe vondst trouwens van amateurarcheoloog Hans Pennings, die enkele middeleeuwse baksteren ontdekte op de locatie van de huidge XXL-supermarkt op het Burchtplein. Maar dat is weer een heel ander verhaal.

Nee, op deze foto bevinden we ons in 1949. In juli van dat jaar werd gestart met de jubileumfeesten. Eén van de feestelijke aangelegenheden was een grote tentoonstelling – in een tent van 80 bij 15 meter – op de Eikenboomgaard. Hier showden de Osse industrie en de middenstand wat zij in huis hadden. Op de tentoonstelling zouden meer dan tienduizend bezoekers zijn afgekomen.

Het moet tijdens deze feestelijke presentatie trouwens net zo warm zijn geweest als het de afgelopen weken hier was. Een verslaggever van ‘Dagblad van Oss en Omstreken’ schrijft in 1949 over knakworstjes die hij tijdens de tentoonstelling kocht bij Unox: “Het eingenaardige van die worstjes was dat ik ze koud had gekocht en dat ze warm waren toen ik thuiskwam.”

De rubriek ‘(G)ouwe plaat’ verschijnt om de zondag en is een samenwerking met het Stadsarchief Oss.

  1. Verkiezingsborden schreeuwen nog heel even om aandacht

    Ver­kie­zings­bor­den schreeuwen nog heel even om aandacht

    Woe 15 mrt. Nog even en ze verdwijnen weer uit het straatbeeld, die houten borden vol hoofden, leuzen en lijstnummers. De SP plakt er de dag na de verkiezingen nog wel eens wat leuzen tegenaan om hun achterban te bedanken; een sympathiek gebaar om te laten zien dat ze de stemmer heus nog niet vergeten zijn meteen nadat dat felbegeerde vakje rood ingekleurd is. Maar het kan niet voorkomen dat de functie van die borden is vervuld zodra de stembussen sluiten. 

Blogs