Volledig scherm
Koning Willem-Alexander en Hare Majesteit Koningin Maxima geven vrijdagochtend 21 april op basisschool De Vijfmaster in Veghel, gemeente Meierijstad, het startsein voor de landelijke opening van de Koningsspelen.

VIDEO: Willem-Alexander en Máxima openen Koningsspelen in Veghel

UPDATEVEGHEL - De boterhammen stonden klaar, de danspasjes waren tot in den treure geoefend. Veghel was helemaal klaar voor het bezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Zij openden vrijdagochtend de Koningsspelen op basisschool De Vijfmaster.

Lees verder onder de video

De Koningsspelen, waaraan dit jaar 1,2 miljoen basisschoolleerlingen meedoen, beginnen altijd met het ontbijt. Daarna is er een dansje op het lied (dit jaar: 'Okido') dat talloze kinderen op Youtube al 'grijs gedraaid' hebben. Vervolgens wordt er gesport en gespeeld.

Volledig scherm
Ook de koning schoof aan bij het ontbijt met de scholieren. © Domien van der Meijden

Inderdaad prikte het koninklijk paar een vorkje mee tijdens het koningsdagontbijt in Brabant. Daarvoor was het getuige van het optreden van jeugdorkest Phoenix van de muziekschool Veghel, dat na aankomst van het koningspaar onder meer 'lang zullen ze leven' speelde. Nadat ze de leerlingen bij een potje touwtrekken en voetbal hadden aangemoedigd, kwam het bezoek ten einde. Rond 10.00 uur zat het bezoek erop.

Volledig scherm
Koningin Maxima ontbijt gezellig mee. © Richard Clevers
Volledig scherm
Koning Willem-Alexander bij basisschool De Vijfmaster tijdens de jaarlijkse Koningsspelen. © ANP
Volledig scherm
2017-04-21 08:03:17 VEGHEL - Koning Willem-Alexander en koningin Maxima bij basisschool De Vijfmaster tijdens de jaarlijkse Koningsspelen. ANP ROYAL IMAGES ROBIN VAN LONKHUIJSEN © ANP

Onze verslaggever was bij het koningsbezoek aanwezig. Lees hier zijn tweets terug.

  1. Extreem veel ammonium in de Aa, waterzuivering gecrasht na lek bij mestverwerker

    Extreem veel ammonium in de Aa, waterzuivering gecrasht na lek bij mestverwerker

    HELMOND - De waterzuiveringsinstallatie in Aarle-Rixtel heeft donderdag een paar uur stilgelegen en functioneert sinds de herstart nog niet optimaal. Dat komt door een extreem hoge hoeveelheid ammonium in afvalwater van mestverwerker Den Ouden op bedrijventerrein BZOB in Helmond. De provincie doet onderzoek naar de oorzaak van de lozing. Boeren langs de Aa, ook bij Den Bosch en Veghel, zijn gewaarschuwd om het rivierwater niet te gebruiken voor hun akkers en dieren. 

Meierijstad