Volledig scherm
Plastic afval in een zak. © Roy van der Lee

Wethouder over reacties op afvalbeleid Veghel: 'Afval is emotie'

VEGHEL - Het heeft heel wat losgemaakt, de overlast van plastic afval in het centrum van Veghel. Niet alleen op straat, maar ook online.

Op de Facebookpagina van het Brabants Dagblad en de site van de krant stroomden de voorbije dagen een slordige 150 reacties binnen op het nieuws. Met daarin volop ideeën om het probleem aan te pakken.

Voorgedrukte zakken met een postcode en huisnummer zijn volgens veel centrumbewoners bijvoorbeeld een stap in de goede richting. Daarmee zouden Veghelaren die hun afval veel te vroeg op straat ophangen ook buiten heterdaad kunnen worden beboet. Zij kunnen een bekeuring krijgen van 90 euro.

Anderen bepleiten de komst van ondergrondse plasticcontainers, bijvoorbeeld naast de glasbak. Een extra kliko voor het plastic kan ook een oplossing zijn, maar dat gaat dan weer ten koste van de plek in de garage. Dat het plastic zoveel reacties losmaakt, verbaast wethouder Annemieke van de Ven niet. „Want afval is emotie.”

  1. Extreem veel ammonium in de Aa, waterzuivering gecrasht na lek bij mestverwerker

    Extreem veel ammonium in de Aa, waterzuivering gecrasht na lek bij mestverwerker

    HELMOND - De waterzuiveringsinstallatie in Aarle-Rixtel heeft donderdag een paar uur stilgelegen en functioneert sinds de herstart nog niet optimaal. Dat komt door een extreem hoge hoeveelheid ammonium in afvalwater van mestverwerker Den Ouden op bedrijventerrein BZOB in Helmond. De provincie doet onderzoek naar de oorzaak van de lozing. Boeren langs de Aa, ook bij Den Bosch en Veghel, zijn gewaarschuwd om het rivierwater niet te gebruiken voor hun akkers en dieren. 

Meierijstad