Volledig scherm
© Google Streetview

Veel incidenten op longstay voor tbs’ers in Vught

VUGHT - De longstayafdeling voor tbs’ers in de gevangenis in Vught lijkt zijn langste tijd te hebben gehad, valt op te maken uit een advies van de Raad voor strafrechtstoepassing en jeugdbescherming (RSJ) aan staatssecretaris Dijkhoff van Justitie.

Er zijn vrijwel dagelijks incidenten, met name op de Zeer Intensieve Specialistische Zorgafdeling (ZISZ), waar de 6 gevaarlijkste tbs’ers verblijven. De separeercellen van de ZISZ worden vaak gebruikt en er is een hoog personeelsverloop.

Opheffen
Bovendien vindt de RSJ een gevangenis geen ideale omgeving voor tbs’ers om klaargestoomd te worden voor een eventuele terugkeer in de maatschappij. Daarom stelt de raad voor de longstay in Vught (24 bedden) in te krimpen en op te heffen.

De enige andere longstay is die in het dorp Zeeland (85 bedden). Beide vallen onder de Pompestichting. Die kon nog niet reageren. Directeur Hans Huizer van de gevangenis in Vught wacht af: “De Pompestichting huurt personeel en capaciteit bij ons in. Zij zijn verantwoordelijk.” Dat er in Vught meer incidenten zijn dan in Zeeland, wijt Huizer aan de ZSIZ. “Het is appels met peren vergelijken.”

Den Bosch e.o.