Het idee van Maarten Hoyng bestaat uit twee kisten. Een buitenkist wordt als mantel over een binnenkist geplaatst.
Volledig scherm
Het idee van Maarten Hoyng bestaat uit twee kisten. Een buitenkist wordt als mantel over een binnenkist geplaatst. © Jan Zandee

Vughtenaar brengt herbruikbare mantel voor lijkkist op de markt (video)

VUGHT - Na het plotseling overlijden van een dierbare vriend werd Vughtenaar Maarten Hoyng (25) geconfronteerd met de keuze voor een doodskist. Hij vond het aanbod bedroevend. Dus bedacht hij samen met zijn vader een geheel nieuw concept. De ‘Invisio Afscheidsmodule’. „

,,Er zat eigenlijk geen enkele kist bij die paste bij de persoon die mijn vriend was. Dat bracht ons op het idee om zelf iets te bedenken. Milieuvriendelijk en op de persoon af te stemmen.”

Twee kisten
Op de vraag wat zijn uitvinding dan zo bijzonder maakt, antwoordt hij: „Er wordt gebruik gemaakt van twee kisten. Een buitenkist wordt als mantel over een binnenkist geplaatst. De mantel kan worden hergebruikt. De overledene wordt begraven of gecremeerd in de binnenkist. De buitenkist kan geheel naar wens worden samengesteld met karaktervolle, eigenzinnige of unieke materialen.”

Lees zaterdag meer over de uitvinding van Maarten Hoyng in het Brabants Dagblad, editie Den Bosch.

Invisio Afscheidsmodule from LHS on Vimeo.

  1. Vught krijgt observatieruimte ‘verwarde personen’

    Vught krijgt ob­ser­va­tie­ruim­te ‘verwarde personen’

    Een observatieruimte in plaats van een politiecel. Volgens burgemeester Pommer van Sint Michielsgestel een veel betere oplossing voor verwarde personen die met de politie in aanraking komen. ,,We moeten stoppen met het oppakken van zieke mensen en ze zonder behandelplan weer op straat zetten. Het is inhumaan en lost niets op”, aldus de burgemeester die samen met Marie-Louise van der Kruis (Reinier van Arkel) een project leidt om verwarde mensen beter te helpen.

Den Bosch e.o.