article
1.6356946
DEN BOSCH - 'Gerstewijn is fijn' van D'n Draok uit Den Bosch, 'Rhodesian' van Frontaal uit Breda en 'Bastion' van Wilskracht uit Ravenstein: die drie zijn nog in de race voor de titel van Brabants Lekkerste Bier. De ontknoping volgt zondag tijdens het Historisch Bierfestival in Hilvarenbeek.
D'n Draok, Frontaal of Wilskracht: wie brouwt Brabants Lekkerste Bier?
DEN BOSCH - 'Gerstewijn is fijn' van D'n Draok uit Den Bosch, 'Rhodesian' van Frontaal uit Breda en 'Bastion' van Wilskracht uit Ravenstein: die drie zijn nog in de race voor de titel van Brabants Lekkerste Bier. De ontknoping volgt zondag tijdens het Historisch Bierfestival in Hilvarenbeek.
http://www.bd.nl/xtra/brabants-lekkerste-bier/d-n-draok-frontaal-of-wilskracht-wie-brouwt-brabants-lekkerste-bier-1.6356946
2016-09-09T04:49:00+0000
http://www.bd.nl/polopoly_fs/1.6286757.1471946137!image/image-6286757.jpg
Horeca,Lekkerstebier,Lekkers,Brabants Lekkerste Bier
Brabants Lekkerste Bier
Home / Xtra / Brabants Lekkerste Bier / D'n Draok, Frontaal of Wilskracht: wie brouwt Brabants Lekkerste Bier?

D'n Draok, Frontaal of Wilskracht: wie brouwt Brabants Lekkerste Bier?

Videos
1
Foto's
4
Reacties
Reageer
    • Afbeelding
    • Afbeelding
    • Afbeelding
    • Afbeelding
      Beschrijving
      De jury in actie (vlnr): Arno Stocx, Hanneke Bazelmans, Monique Biben, René Bastiaanse, Ilse Reeuwijk en Uwe Kalms.
      Fotograaf
    DEN BOSCH - 'Gerstewijn is fijn' van D'n Draok uit Den Bosch, 'Rhodesian' van Frontaal uit Breda en 'Bastion' van Wilskracht uit Ravenstein: die drie zijn nog in de race voor de titel van Brabants Lekkerste Bier. De ontknoping volgt zondag tijdens het Historisch Bierfestival in Hilvarenbeek.
    Bij biertje 28 dompelt Uwe Kalms zijn pink onder. Het opgediepte nat smeert de biersommelier over de muis van zijn hand uit: „Brouwfout, vermoed ik. Ruik ik bloed of ijzer, dan is de oxidatie te ver doorgeschoten.” Even snuffelen. En dan: „Mwah. Valt mee.”
     
    Nee, half werk levert de jury van Brabants Lekkerste Bier niet. Op de zolder van Museumbrouwerij De Roos in Hilvarenbeek wikken en wegen ze 35 bieren, zich ondertussen lavend aan de worstjes en kaasjes van De Walhoeve. Want vis moet zwemmen, maar bier moet ankeren.
     
    Beproeving
    Enkel in de letterlijke betekenis is het een beproeving. Ergens halverwege werpt voorzitter René Bastiaanse, autoriteit op het terrein van de Brabantse cultuur en historie, verrukt de grijze manen achterover: „Zo! Dit is er een van: goeiemorruggu, daar zijn we wéér!” Monique Biben heeft ook zo’n moment van verzuchting: „Zet me met dit bier even in een hoekje en laat me aub met rust.”
     
    Maar er worden ook kritische noten gekraakt. „Beetje muffig”, trekt Hanneke Bazelmans de
    lippen samen. En verschil mag er wezen: een bitter bier dat Monique een 10 geeft, krijgt bij Hanneke een 1. Hoezo, vrouwenbier?
     
    Rucolasla
    Mompelend zoeken ze naar woorden om aroma en smaak te vangen. Wat horen we daar? Hebben ze echt een bier geproefd dat naar rucolasla smaakt? „Nee joh”, corrigeert Ilse Reeuwijk, als redacteur van Lekkers aan de jury toegevoegd. „Ricola, dat Zwitserse snoepje.” Ter plekke wordt zo een nieuwe categorie in het leven
    geroepen: ‘Jodelbier’. Zal geen lang leven beschoren zijn.
     
    Voor het mooiste compliment aan de 35 Brabantse brouwers tekent aan het eind van de lange avond Arno Stocx: „Ik heb niet één bier geproefd dat ik thuis door de gootsteen zou spoelen.”
    Zes gaan er door naar de volgende ronde. Daarvan vallen er drie af.
     
    Eervolle vermelding
    Reuz Stout (Reuzenbieren uit Moergestel), Wittekop (Belgica uit Made) en 400 Volt Vanille (Stadsbrouwerij Eindhoven): verrukkelijke bieren, maar ze moeten het met een eervolle
    vermelding doen.
     
    Drie zijn nóg lekkerder. En één is het allerlekkerst. Welke? Vanaf de kiosk onthult René Bastiaanse zondagmiddag op het Historisch Bierfestival in Hilvarenbeek de winnaar.
    Zelf een oordeel vellen? Dat kan. D’n Draok, Frontaal en Wilskracht schenken op de Vrijthof hun toppers uit.
     
    Waar worden deze en de andere deelnemende Brabantse bieren gemaakt? Bekijk de profielen op de uitgebreide bierkaart op bd.nl/lekkerstebier.
     

    Uitgelichte video

    Afbeelding