article
1.6273648
Het is een uitstervend beroep. De poelier. Rene van Gerven uit Diessen weet er alles van. Hij is samen met zijn vrouw de drijvende kracht achter Poelier Kapteijns.
De boerderijkip van de poelier in Diessen
Het is een uitstervend beroep. De poelier. Rene van Gerven uit Diessen weet er alles van. Hij is samen met zijn vrouw de drijvende kracht achter Poelier Kapteijns.
http://www.bd.nl/xtra/lekkers-uit-brabant/de-boerderijkip-van-de-poelier-in-diessen-1.6273648
2016-08-19T05:02:00+0000
http://www.bd.nl/polopoly_fs/1.6273651.1471496791!image/image-6273651.JPG
Lekkers uit Brabant
Home / Xtra / Lekkers uit Brabant / De boerderijkip van de poelier in Diessen

De boerderijkip van de poelier in Diessen

Foto's
1
Reacties
Reageer
    • Afbeelding
      Beschrijving
      Poelier Rene van Gerven uit Diessen voor de etalage met verse producten van Poelier Kapteijns.
      Fotograaf
    Het is een uitstervend beroep. De poelier. Rene van Gerven uit Diessen weet er alles van. Hij is samen met zijn vrouw de drijvende kracht achter Poelier Kapteijns.
    Verser kan niet, dat verschil proef je

    Rene van Gerven (54) moet lachen. Tja. Hij kreeg jaren terug kennis aan een dochter van de poelier. Zelf zat hij op slagersschool en zo is het gekomen.

    Inmiddels is Van Gerven samen met zijn vrouw Ferry, ook opgeleid tot poelier, de drijvende kracht achter Poelier Kapteijns in Diessen. ,,Mijn schoonfamilie zat toen in de vleeskuikens. Mijn vrouw is toen met verkopen van kippen aan huis begonnen. Op kleine schaal.’’ Zo kleinschalig als in de jaren tachtig is het bedrijf niet meer. Van Gerven laat trots zijn kippen zien. ,,Waar zie je dit nog?’’

    Plukken
    De witte kippen scharrelen rond in de schuur. De poelier wijst op het daglicht en de ruimte. Dit zijn geen plofkippen uit de fabriek, klinkt het. Twee keer per week wordt op de boerderij in Diessen geslacht. Van Gerven gaat voor naar de slachtruimte waar de kippen eerst verdoofd worden, wijst op een grote ‘pan’ waar de kippen geplukt worden. ‘s Middags liggen de kipfilets in de winkel. Hij bedoelt maar. De cirkel hier is kort. ,,Verser kan niet. Dat verschil proef je.’’

    Concurrentie
    Gelukkig zijn mensen tegenwoordig meer en meer met de herkomst van eten bezig. Hij merkt het aan de aanloop. Mensen van steeds verder weg weten de Diessense poelier te vinden. ,,Ik ben heel blij met die trend. Het gaat steeds meer over regionale producten. Korte ketens. Mensen willen weten wat er op hun bord ligt. Dat weet je niet wanneer je in de supermarkt een stukje kip koopt.’’ Desondanks redden veel poeliers het niet. ,,Het is een uitstervend beroep. De regels zijn erg streng en de concurrentie met de supermarkten is enorm.’’

    Zorginstelling
    ​Niet voor niks dat zoveel collega’s zijn gestopt. Hij verklaart zich nader. De Nederlandse regelgeving is zo streng dat bij elke slacht een dierenarts aanwezig moet zijn. ,,Hij controleert of alles goed zuiver is. Elke keer weer.” De dierenarts wordt betaald door de ondernemer. En op die prijzen zijn de afgelopen jaren flink gestegen. Maar bij Kapteijns die ‘ook zeker niet groter wil worden’ gaan de zaken goed. Naast de verkoop aan huis levert hij aan boerderijwinkels, aan restaurants in de regio en aan de zorginstelling Amarant.

    Zijn kippenvlees is ook te vinden in de boodschappakketten van Boerschappen uit Breda. Kapteijns is een van leveranciers van het eerste uur en een groot fan van het concept. ,,Opnieuw regionale, eerlijke producten.’’ Ook het assortiment in de winkel is in de loop der jaren veranderd. ,,We proberen steeds meer nieuwe producten te bedenken. Vroeger was het gewoon kip. Nu hebben we allerlei varianten. Met een sausje en kruiden erbij. Dat kreeg je vroeger niet verkocht. Mensen zijn veel makkelijker geworden. Vroeger was het een schande om kant-en-klaar gerechten te kopen.’’