article
1.6632109
Hete bliksem, het is een oud Nederlands stamppot-gerecht dat bestaat uit aardappel, zure appelen, zoete appelen en uien. De hete bliksem wordt meestal opdient met bloedworst of gebakken spek.
Hete bliksem voor vijf personen
Hete bliksem, het is een oud Nederlands stamppot-gerecht dat bestaat uit aardappel, zure appelen, zoete appelen en uien. De hete bliksem wordt meestal opdient met bloedworst of gebakken spek.
http://www.bd.nl/xtra/lekkers-uit-brabant/hete-bliksem-voor-vijf-personen-1.6632109
2016-11-11T06:01:00+0000
http://www.bd.nl/polopoly_fs/1.6632116.1478798479!image/image-6632116.jpg
Hoofdgerecht,Recept
Lekkers uit Brabant
Home / Xtra / Lekkers uit Brabant / Hete bliksem voor vijf personen

Hete bliksem voor vijf personen

Foto's
1
Reacties
Reageer
    • Afbeelding
      Beschrijving
      Hete bliksem
    Hete bliksem, het is een oud Nederlands stamppot-gerecht dat bestaat uit aardappel, zure appelen, zoete appelen en uien. De hete bliksem wordt meestal opdient met bloedworst of gebakken spek.
    Ingrediënten voor 5 personen:
    - 1,25 kg kruimige aardappelen
    - 600 gr zoete appelen; Glorie van Holland, Dijkmans’s zoet of Jonagold appelen.
    - 500 gr zure appelen; lemoen, notarisappel of goudrenetten
    - 1 blaadje laurier
    - 1 stukje foelie
    - 100 gr ui
    - 50 gr roomboter
     
    Bereiding:
    Schil de aardappelen, snij ze in stukken en doe ze in een pan met water. Voeg laurier en foelie toe en een eetlepel zout. Breng het water aan de kook, leg een deksel op de pan en kook de aardappelen in 20-25 minuten gaar. Schil alle appelen en snij ze in stukken en kook ze in 10 minuten gaar. Pel en snipper de ui. Bak hem op zacht vuur glazig in de boter. Giet het kookvocht van de aardappelen af en verwijder laurier en foelie. Voeg de gebakken ui met de boter toe aan de aardappelen en stamp ze tot puree. Voeg de appelcompote toe. Roer door met een houten pollepel. Serveer met zelfgemaakte slavinken of bloedworst.