article
1.6356786
Dit stoofgerecht is hoog op smaak, maar dat zijn deze bieren ook. Dankzij hun relatief hoge alcoholpercentage blijven ze mooi overeind. Een waardig monnikenmaal.
Tripel met Vlaams stoofpannetje (4 personen)
Dit stoofgerecht is hoog op smaak, maar dat zijn deze bieren ook. Dankzij hun relatief hoge alcoholpercentage blijven ze mooi overeind. Een waardig monnikenmaal.
http://www.bd.nl/xtra/lekkers-uit-brabant/tripel-met-vlaams-stoofpannetje-4-personen-1.6356786
2016-09-08T22:19:00+0000
http://www.bd.nl/polopoly_fs/1.6357080.1473275768!image/image-6357080.JPG
Bier,Recept,Hoofdgerecht,Rundvlees,Bereidingstijd 2 uur,Stoofpot
Lekkers uit Brabant
Home / Xtra / Lekkers uit Brabant / Tripel met Vlaams stoofpannetje (4 personen)

Tripel met Vlaams stoofpannetje (4 personen)

Foto's
1
Reacties
Reageer
    • Afbeelding
      Fotograaf
    Dit stoofgerecht is hoog op smaak, maar dat zijn deze bieren ook. Dankzij hun relatief hoge alcoholpercentage blijven ze mooi overeind. Een waardig monnikenmaal.

    Ingrediënten (4 personen)

    • 1 kg runderlappen, in grote blokken
    • zout
    • versgemalen peper
    • 100 g boter
    • 4 el olijfolie
    • 2 grote uien, grof gesneden
    • 1 flesje bruin bier, bijv. Leffe Bruin
    • 2 el appel-perenstroop
    • 2 takjes verse tijm
    • 2 laurierbladen
    • 2 kruidnagels
    • 1 bruine boterham besmeerd met mosterd
    • klein scheutje azijn

    Bereiding
    Kruid vlees met peper en zout. Verhit in braadpan een klontje boter en een lepel olijfolie. Schroei de helft van de vleesblokken dicht zodat ze een goudbruin korstje krijgen. Neem uit de pan en bak zo ook de andere helft met wat nieuwe boter en olie. Voeg bij elkaar.

    Bak ondertussen in een koekenpan grof gesneden uien tot ze goudgeel kleuren. Doe bij het vlees. Verwarm in de koekenpan 3/4 van het flesje bier, voeg als het kookt toe aan vlees. Roer aanbaksels los van bodem. Voeg kruiden en stroop toe, draai vuur heel laag en laat langzaam stoven. Leg de met mosterd besmeerde boterham erbovenop, met de mosterdkant naar beneden.

    Zet pan op sudderplaatje op kleinste vuur. Als saus de goede dikte heeft, sluit dan af met deksel. Laat 2 tot 3 uur sudderen. Als vlees boterzacht is, voeg je het laatste scheutje bier toe. Verwijder laurierbladen, roer de saus goed door en proef. Breng op smaak met peper, zout en een scheutje azijn.

    Lekker met gebakken aardappelpartjes, of zelfgemaakte frieten met mayonaise.

    Bieradvies
    Dit stoofpannetje is bereid met zoetig bruin bier. Toch is een blonde tripel ideaal als begeleider. Qua intensiteit komen gerecht en bier mooi overeen. Het bier voegt net even een fris element toe. Alternatief is een zware amber, Zundertse trappist bijvoorbeeld.

    Recept uit het bierkookboek Bier & Food van Puck Kerkhoven. Xander Uitgevers, Amsterdam .