article
1.6699580
GEMERT - Italiaan Vincenzo Esposito leerde koken van mama. Deze Italiaanse specialiteiten past hij toe in zijn restaurant Al Vesuvio in Gemert.
Al Vesuvio in Gemert: huiselijk en kindvriendelijk
GEMERT - Italiaan Vincenzo Esposito leerde koken van mama. Deze Italiaanse specialiteiten past hij toe in zijn restaurant Al Vesuvio in Gemert.
http://www.bd.nl/xtra/over-de-tong/al-vesuvio-in-gemert-huiselijk-en-kindvriendelijk-1.6699580
2016-12-02T06:00:00+0000
http://www.bd.nl/polopoly_fs/1.6699589.1480625500!image/image-6699589.jpg
Over de Tong
Home / Xtra / Over de Tong / Al Vesuvio in Gemert: huiselijk en kindvriendelijk

Al Vesuvio in Gemert: huiselijk en kindvriendelijk

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Al Vesuvio in Gemert
   Fotograaf
  GEMERT - Italiaan Vincenzo Esposito leerde koken van mama. Deze Italiaanse specialiteiten past hij toe in zijn restaurant Al Vesuvio in Gemert.

  Vincenzo Esposito ruilde 23 jaar geleden het zonnige Napels in voor Gemert om daar samen met zijn Nederlandse vrouw Saskia Brabanders te laten proeven hoe een echte Italiaan kookt. Hij leerde koken van ‘mama’ en moet de Italiaanse kookkunst dus onder de knie hebben. Zijn kookkunsten bracht hij over op zijn vrouw Saskia. Zij staat met haar zoon en neef in de keuken. Sergio, de neef, bakt de pizza’s en dat doet ie overheerlijk. Vincenzo treedt alleen nog op als gastheer en staat samen met schoondochter Tess in de bediening.

  Italiaanse avonden
  We hebben trek en goede zin om de uitgebreide kaart te bestuderen. Met een glas crodino, een glas prosecco, lekker vers gebakken broodjes en kruidenboter voor onze neus zien we op een scherm aan de wand alle activiteiten van het restaurant voorbijkomen. We zien een kinderkookles pizzabakken voorbij komen. En twee keer per jaar organiseren Vincenzo en Saskia speciale Italiaanse avonden met Italiaanse muzikanten waarvoor je je via de site kunt inschrijven.

  We zien ook dat Vincenzo dol is op voetbal want voorin de keuken staat een grote televisie waarop een voetbalwedstrijd aan de gang is. We moeten hem nu even niet lastigvallen met vragen en zeker niet zeggen dat de prosecco naar zuurtjeswater smaakt en het koolzuur eruit is.

  Royale borden
  ​Wat de kaart betreft zijn we eruit: mijn tafelgenoot is dol op vis en kiest antipasto di mare, diverse voorgerechten met vis. Ik ga voor de carciofini dello chef, artisjokken gemarineerd op de wijze van de chef. Er komt een royaal bord vol met allerlei vissoorten op tafel, garnalen, gamba’s, inktvis, tonijn en mosselen. Ruim voldoende en goed van smaak. Van de artisjokken van de chef had ik me meer voorgesteld. Enkele gehalveerde artisjokken in een dressing van peperolie, olijfolie, lichte balsamico azijn en knoflookmayonaise. Het glas witte huiswijn Trebbiano d’Abruzzo kan de knoflook goed aan. De druiven hebben genoeg zon gehad en dat proef je in de wijn.

  Specialiteit van het huis
  Onze hoofdgerechten behoren ook tot de specialiteiten van het huis. Spigola alla Enzo, zeebaarsfilet op Enzo’s wijze gemaakt en Spezzatino della Nonna, specialiteit van oma. De gebakken zeebaars wordt op een saus van tomaten geserveerd. Goed gebakken. De specialiteit van oma zijn ossenhaaspuntjes met aardappelen in een romige tomatensaus. De ossenhaaspuntjes zijn droog en taai. Jammer. Ik twijfel ten zeerste over de kwaliteit van het vlees. De romige tomatensaus is heerlijk. Erbij wordt pasta met knoflookolie en een kleine groene salade met een schijfje Hollandse tomaat geserveerd. We kiezen er een glas Montepulciano d’Abruzzo bij, een volle aangename begeleider.

  Andere keuze?
  Er zit weinig spanning in de gerechten en eigenlijk verwacht je dat juist bij specialiteiten van het huis. Hadden we niet toch beter voor de huisgemaakte tortellini of voor de pizza moeten kiezen? Want daarvan weten we dat die twee gerechten de toppers zijn van Al Vesuvio.

  Kijken wat het dessert ons brengt. Dame Bianca en huisgemaakte tiramisu. Letterlijk betekent tiramisu maak me blij, beur me op. Het toetje komt uit Veneto en wordt daar vaak aan herstellende zieken gegeven. Tiramisu wordt gemaakt met lange vingers gedrenkt in koffie en alcohol, mascarpone, eigeel en geklopt eiwit. De tiramisu is écht huisgemaakt. Heerlijk smeuïg. De lange vingers zijn niet helemaal in koffie en alcohol ondergedompeld waardoor je niets meer proeft en ze zijn ook niet ‘volgestoft’ met cacaopoeder waarin je je verslikt. Op de Dame Bianca, roomijs, chocoladesaus en slagroom, valt niets aan te merken. Goed ijs en goede chocoladesaus zijn tegenwoordig te koop.

  Glunderende gezichtjes
  ​Kindervrienden zijn ze hier zeker! Naast ons zit een gezin. Het is heel leuk om te zien hoeveel aandacht de kinderen van het personeel krijgen. Ze hebben hun eigen menu samengesteld. Je ziet de gezichtjes glunderen als het dessert er aan komt, een leuk gevulde beker met ijs en slagroom. Als ze horen dat ze de beker mee mogen nemen, stralen de snoetjes.

  Bij de espresso bestellen we een glaasje Limoncello. De voetbalwedstrijd is voorbij. Vincenzo is er weer helemaal bij en wil ons de Limoncelle Picante laten proeven. Zij maken de Limoncello zelf en gebruiken daarvoor speciale citroenen die uit Italië komen. Bij de bereiding van de Picante worden pepers toegevoegd. Daar moet je van houden. Het is héét! Echt heet. We vinden de ‘gewone’ lekkerder. Maar zeker interessant om zijn uitleg van het bereiden van Limoncello te horen.

  Al Vesuvio is een gezellig, Italiaans huiselijk en zeer kindvriendelijk restaurant met aardig personeel en zeker een restaurant om naar terug te gaan. En dan voor de pizza!

  La Folie in Zaltbommel

  Al Vesuvio is een gezellig, Italiaans huiselijk en zeer kindvriendelijk restaurant met aardig personeel en zeker een restaurant om naar terug te gaan. En dan voor de pizza!

  De kaart

  • Al Vesuvio heeft een zeer uitgebreide kaart.
  • Er zijn verschillende menu’s in de prijsklasse van € 29,50 tot € 49,50.
  • De menukaart is samengesteld door de chef-kok.
  • De Italiaanse specialiteiten zijn verdeeld in verschillende gangen zoals antipasti, insalate e zuppe, pasta, pesce, carne en pizza.
  • Pizza’s kosten rond de € 8,50.
  • Kinderen kunnen zelf een menu samenstellen.
  • Al Vesuvio is op dinsdag gesloten.
   

  Beoordeling

  Voorgerecht:7
  Hoofdgerecht:6
  Nagerecht:7
  Bediening:8
  Prijs / kwaliteit:7
   

  De rekening

  1 glas Prosecco5,50 euro
  1 glas Crodino4,00 euro
  1 glas witte wijn3,00 euro
  1 glas rode wijn3,00 euro
  ½ L. karaf water1,50 euro
  1x anti paste di mare11,50 euro
  1x carciofini du chef8,75 euro
  1x spigola alla Enzo26,50 euro
  1x Spezzatino Nonna23,00 euro
  1 x tiramisu6,50 euro
  1x dame bianco4,75 euro
  4x espresso8,00 euro
  1 glas Limoncello4,00 euro
  Totaal110,00 euro
   
  Restaurant Al Vesuvio, Binderseind 24 in Gemert www.alvesuvio.nl