article
1.6392991
Maaike en Erwin van Rosmalen begonnen 12,5 jaar geleden restaurant Buitengewoon in Oss. Samen met initiatief-nemers Peter en Yvonne van Vugt bieden ze werkplekken voor jongeren met een beperking.
Buitengewoon in Oss: Vrolijk personeel
Maaike en Erwin van Rosmalen begonnen 12,5 jaar geleden restaurant Buitengewoon in Oss. Samen met initiatief-nemers Peter en Yvonne van Vugt bieden ze werkplekken voor jongeren met een beperking.
http://www.bd.nl/xtra/over-de-tong/buitengewoon-in-oss-vrolijk-personeel-1.6392991
2016-09-15T06:25:47+0000
http://www.bd.nl/polopoly_fs/1.6393000.1473926221!image/image-6393000.JPG
Over de Tong
Home / Xtra / Over de Tong / Buitengewoon in Oss: Vrolijk personeel

Buitengewoon in Oss: Vrolijk personeel

Foto's
1
Reacties
Reageer
    • Afbeelding
      Beschrijving
      Vriendelijk personeel aan de tafels bij Restaurant Buitengewoon.
      Fotograaf
    Maaike en Erwin van Rosmalen begonnen 12,5 jaar geleden restaurant Buitengewoon in Oss. Samen met initiatief-nemers Peter en Yvonne van Vugt bieden ze werkplekken voor jongeren met een beperking.

    Het is volle bak als we deze zaterdagavond bij Buitengewoon binnen lopen. Binnen een seconde staat de vriendelijke eigenaresse voor onze neus. De jassen worden aangenomen en we nemen plaats aan een tafeltje bij het raam. Met een glas Cava en Chardonnay in de hand bestuderen we de kaart. Er zijn ook opties voor de fast diners, voor mensen die bijvoorbeeld naar een voorstelling in Theater De Lievekamp willen. ,,Maar als je niet binnen anderhalf uur klaar hoeft te zijn, kun je ook voor die gerechten gaan", vertelt een medewerkster lachend.

    Op de kaart staat een overzichtelijke rij aan voor- en hoofdgerechten, waarbij het merendeel Aziatische invloeden heeft. Op aanraden van de lachende dame besluit ik voor het verrassingsmenu te gaan - ,,daarin kan de kok al zijn creativiteit kwijt" - en mijn tafelgenoot voor de gerookte makreelmousse en surf & turf.

    Verrassend
    Om de smaakpapillen los te maken, krijgen we een kleine amuse: pompoen met venkel, een sinaasappelpartje en crunch van cassave. Het hapje is in eerste instantie fris door de sinaasappel en venkel, maar eindigt zoet en aards door de pompoen. Het is een dubbel gevoel: lekker, maar wel erg robuust en stevig voor een amuse. Voor mij mag zo'n hapje frisser zijn om de maaltijd licht te beginnen.

    Tot het voorgerecht smullen we van het broodblik met drie soorten brood (onder meer wit briochebrood met tomaat), olijventapenade en een frisse aioli.

    Wanneer de voorgerechten op tafel komen, zijn we onder de indruk, met name door het verrassingsmenu. Een combinatie van tonijn en gamba, beide op Aziatische wijze. De tonijn (de legale, gekweekte variant uit Spanje) is effen rood van kleur en is rondom kort dichtgeschroeid. De gamba's zijn fijngesneden en geserveerd als tartaar. De vis wordt aangevuld door prachtige smaken. Het zure van limoengel, het vettige van avocadocrème, het krokante en frisse van rettich, rode kool atjar en wakame (een salade van zeewier en komkommer). Het is een mond vol smaak- en structuurexplosies.

    De makreelmousse is evenzo lekker. Hij is niet té glad en de vissmaak is goed aanwezig zonder overheersend te zijn. Aardse tonen van rode biet, pittigheid van mierikswortelcrème en frisheid van appel en frisee sla maken het gerecht. Net als het knapperige sesamkoekje.

    Vis
    Ondertussen bekijken we het restaurant, dat in twee delen is opgesplitst. Aan de ene kant is de bar en een wijnwand. De tafels zijn wisselend hoog en laag. Aan de andere kant staan tafels met banken en bevindt zich, in het verlengde van de bar, de open keuken. Leuk detail is het zandsculptuur op de hoek van de bar, ter ere van het zandsculpturenfestival dat in Oss plaatsvindt.

    De eigenaresse laat ons weten dat de hoofdgerechten iets langer duren dan gepland. ,,Het is net even heel erg druk." Geen probleem, ik bestel ondertussen nog een glas Portugese Arinto. Een droge witte wijn met veel fruittonen en licht zuurtje, dat zowel aansluit bij het voorgerecht als bij het hoofdgerecht, belooft de bedieningsmedewerkster. Dat zal dus wel vis zijn. Het blijkt zeebaarsfilet, op de huid gebakken, met daarbij couscous en een gele currysaus. Daarnaast een rij aan groenten: geblancheerde en gekookte wortel, wortelpuree, romanesco en meiknol.

    De vis is iets te gaar en de bijgerechten lijken een beetje verdwaald naast de curry en couscous. Het is een mismatch. Alleen de saus maakt echt indruk. Mijn tafelgenoot krijgt een vol bord met surf & turf. Onder een berg van gewokte gamba's, Roseval aardappeltjes, paksoi, babymais en atjar van rode kool liggen twee lapjes buikspek. Helaas zonder zwoerd, die krokant bereid een lekkernij an sich is. Gelukkig is het spek mals en zijn de gamba's precies goed gegaard: licht glazig, maar stevig. De oestersaus verbindt de maaltijd.

    Tot slot het dessert. Ons hoofdingrediënt blijkt hetzelfde: chocolade panna cotta. Voor mijn tafelgenoot in combinatie met karamel, witte chocolade, bananengel en roomijs met banaan. Voor mij met kersengel, witte chocolade-ganache, chocoladeschotsen met pistache en fruit als zwarte bessen, rabarber en framboos. Beide desserts zijn smakelijk en goed bereid, maar vallen zwaar op de maag. Ze hadden voor meer balans wat frisser mogen zijn.

    Het succes van 12,5 jaar Buitengewoon is volgens ons mede te danken aan Pieter. De vrolijke jongen, zoon van de initiatiefnemers en een van de jongeren met beperking, wenst iedereen met zoveel plezier nog een fijne avond toe, dat je hier met een glimlach op je gezicht vertrekt.

    Buitengewoon in Oss

    Het succes van 12,5 jaar Buitengewoon is volgens ons mede te danken aan Pieter. De vrolijke jongen, zoon van de initiatiefnemers en een van de jongeren met beperking, wenst iedereen met zoveel plezier nog een fijne avond toe, dat je hier met een glimlach op je gezicht vertrekt.

    De kaart

  • Er zijn twee soorten menu's: het verrassingsmenu (vanaf €28) en een drie gangen keuzemenu voor €23,50.
  • Op de kaart negen voorgerechten van €6,50 tot €11,50. Van klassiekers als tomatensoep en rundercarpaccio tot eigen creaties als salade Beluga linzen, een Oosterse proeverij en tartaar van tomaat.
  • Er zijn zeven hoofdgerechten: drie keer vlees, twee keer vis en twee keer vegetarisch.
  • Tot slot zijn er vijf desserts (vanaf €6,50) en is er een kaasplank (€12,50).
  • Buitengewoon is op maandag gesloten. Van woensdag tot en met zaterdag is er ook lunch. (vanaf €17,50).

  •  

    De rekening (2 personen, 3 gangen)

    1x glas MVSA cava4,75 euro
    1x glas chardonnay4,15 euro
    1x half broodblik4,00 euro
    1x makreelmousse9,50 euro
    1x surf & turf 18,50 euro
    1x 3 gangenmenu28,00 euro
    1x chocolade panna cotta8,50 euro
    2x Casa Ermelinda8,60 euro
    1x Domaine Mas Amiel5,75 euro
     
    Totaal
     
    91,75 euro
     
    Restaurant Buitengewoon, Kerkstraat 12 in Oss. buitengewoon-oss.nl/