article
1.6359425
Restaurant Bunga Melati in Alphen is gespecialiseerd in Indisch eten. Het restaurant aan de rand van Alphen ligt nog eens heel mooi ook. Hier gaan we eten.
Bunga Melati in Alphen: Indisch trefzeker en een tikje pikant
Restaurant Bunga Melati in Alphen is gespecialiseerd in Indisch eten. Het restaurant aan de rand van Alphen ligt nog eens heel mooi ook. Hier gaan we eten.
http://www.bd.nl/xtra/over-de-tong/bunga-melati-in-alphen-indisch-trefzeker-en-een-tikje-pikant-1.6359425
2016-09-08T10:20:15+0000
http://www.bd.nl/polopoly_fs/1.6359445.1473329446!image/image-6359445.JPG
Over de Tong
Home / Xtra / Over de Tong / Bunga Melati in Alphen: Indisch trefzeker en een tikje pikant

Bunga Melati in Alphen: Indisch trefzeker en een tikje pikant

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Uitbater Reinier Reijnen serveert een rijsttafel uit aan zijn gasten.
   Fotograaf
  Restaurant Bunga Melati in Alphen is gespecialiseerd in Indisch eten. Het restaurant aan de rand van Alphen ligt nog eens heel mooi ook. Hier gaan we eten.

  Er is net een wolkbreuk geweest wanneer we bij restaurant Bunga Melati bij Alphen arriveren. De luchtvochtigheid is tegen de honderd procent en de thermometer zit nog boven de 20 graden. De bijna drukkende, haast tropische omstandigheden scheppen ongevraagd een prima atmosfeer voor ons bezoek aan dit Indische eethuis. Binnen valt het met die tropische sfeer wel mee. Er hangen wat oude foto's uit de voormalige kolonie aan de muur, de serveersters dragen sarong en kabaja en de obers een batik overhemd. Meer nadruk wordt er niet gelegd.

  Dat er Indisch wordt gekookt, merken we als we aan tafel plaatsnemen. Er staat een bordje met kroepoek, cassave chips en kentang belado (zoete gebakken aardappeltjes) klaar. Kersvers, zo blijkt als we het bij een drankje naar binnenwerken. De kaart van Bunga Melati is zeer uitgebreid, maar omdat we van alles wat willen proeven, gaan we voor de rijsttafel. Die moet immers een behoorlijke staalkaart zijn van wat de keuken in huis heeft.

  Rijsttafel
  Als voorafje zit er een cocktail bij de rijsttafel die is gemaakt van allerlei likeuren. Campari en Safari vermoeden we, maar in ieder geval op een aangename manier zoet en stimulerend voor de smaakpapillen.

  De rijsttafel zelf vult een tijdje later vier rechauds en de ruimte ertussen op onze tafel. We krijgen zes groentegerechten, drie schaaltjes met rundvlees, twee soorten saté, gebakken kip, vis in mangosaus, gekookt ei, gebakken kokos en witte en gele rijst. Het schaaltje dat als voorafje al op tafel stond, blijkt onderdeel van de rijsttafel.

  Mijn vrouw is Indisch en het eten uit de keuken uit de Gordel van Smaragd leerde ik kennen via mijn schoonmoeder. Dus enig kennis van zaken hebben we wel.

  Kruidig
  Het eten bij Bunga Melati stelt geen moment teleur, integendeel. De gerechten zijn op de juiste manier kruidig. Een tikkeltje pikant zo nu en dan, maar zeker niet al te heet. Uitblinkers zijn twee bereidingen van rundvlees (de een met kokos, de ander pikant), de kipsaté, de sajur lodeh en de boontjes met tahu. Maar ook de overige gerechten deugen, al blijft van de smaak van de vis wat vlak. Dat komt wellicht ook doordat pangasiusfilet van zichzelf al niet zo geprononceerd is.

  Wel tegenvallend is de witte huiswijn. Die wijn kan zich niet staande houden bij de oosterse smaakexplosie. Duits bier smaakt er veel beter bij. Gewoon water uit de kraan trouwens ook.

  Uitgeserveerd lijkt zo'n rijsttafel niet al te groot, maar alles opeten, is geen doen. Ook al niet omdat we nog wat van de nagerechten willen proeven. De keuze valt daarbij op mango-ijs met verse mango en op een dame blanche. Het blijken weinig opvallende creaties, geserveerd op bordjes en in beide gevallen met aardbeien als vreemde eenden in de bijt. Het ijs van de dame blanche had kouder gekund.

  Toch hebben we al met al goed gegeten in Alphen, en ook voor een prima prijs. We gaan er vast en zeker over een tijdje de losse gerechten van de menukaart eens uitproberen. Met zo'n keuken moet dat andermaal een aangenaam verblijf opleveren.

   

  Bunga Melati in Alphen

  Met zo'n keuken moet dat andermaal een aangenaam verblijf opleveren.

  De kaart

 • Er staan meerdere rijsttafels op de kaart (vanaf €28,50 p.p.).
 • Een ervan is geheel vegetarisch, een andere bevat veel gerechten waarin mossels zijn verwerkt.
 • Verder staan er tal van groente- en vlees- en eiergerechten op de kaart en biedt de keuken vis- en garnalenschotels, sate's en losse voor- en bijgerechten.
 • Voor kinderen zijn er aparte menu's. (€9,25).
 • Desserts zijn onder meer spekkoek, fruitsalades en ijsspecialiteiten.
 • Het restaurant is alle dagen open vanaf 12.00 uur.

 •  

  De rekening (2 personen, 2 rijsttafels)

  2x rijsttafel57 euro
  1x gele rijst1,75 euro
  1x mango ijs7,50 euro
  1x dame blanche7,50 euro
  2x Sourcy water4,80 euro
  2x witte wijn7 euro
  1x Brand bier2,60 euro
  1x Erdinger bier5,50 euro
   
  Totaal
   
  93,65 euro
   
  Bunga Melati, Oude Rielseweg 2 in Alphen. bungamelati.nl/