article
1.6462102
Met een top-notering in restaurantgids Lekker - op de drempel van de Top 100 - belooft een diner bij restaurant La Folie het recept voor een gastronomische avond te zijn.
La Folie in Zaltbommel: Feestje in je mond
Met een top-notering in restaurantgids Lekker - op de drempel van de Top 100 - belooft een diner bij restaurant La Folie het recept voor een gastronomische avond te zijn.
http://www.bd.nl/xtra/over-de-tong/la-folie-in-zaltbommel-feestje-in-je-mond-1.6462102
2016-09-29T07:06:58+0000
http://www.bd.nl/polopoly_fs/1.6462108.1475131475!image/image-6462108.JPG
Over de Tong
Home / Xtra / Over de Tong / La Folie in Zaltbommel: Feestje in je mond

La Folie in Zaltbommel: Feestje in je mond

Foto's
1
Reacties
Reageer
    • Afbeelding
      Beschrijving
      Een stijlvolle, Franse sfeer bij restaurant La Folie.
      Fotograaf
    Met een top-notering in restaurantgids Lekker - op de drempel van de Top 100 - belooft een diner bij restaurant La Folie het recept voor een gastronomische avond te zijn.

    In de kronkelende klinkerstraten van Zaltbommel zit even buiten het centrum La Folie. Het restaurant waar wij deze doordeweekse avond een hapje gaan eten. Chef-kok Joris Kerkhofs nam de horecazaak ongeveer acht jaar geleden over en runt het inmiddels samen met vrouw Lieke.

    Zodra we de voordeur van het oude pand openen en binnenstappen, worden we warm ontvangen. ,,Goedenavond. Dennis", stelt de gastheer zich netjes voor. Het brengt iets amicaals met zich mee, we voelen ons meteen thuis.

    Vanuit de comfortabele stoelen overzien we nagenoeg het hele restaurant. De witte houten bar met marmeren blad is de blikvanger van de zaak. Het geheel straalt een stijlvolle, Franse sfeer uit. Hoge plafonds, houten vloeren en een stel oude deuren, waarmee de naastgelegen opkamer van het restaurant gescheiden kan worden. Ideaal voor besloten diners of rustige avonden zoals deze.

    Op aanraden van Dennis beginnen we met een glas champagne: Pommery Brut Silver. Daarbij krijgen we direct een drietal amuses: papadums met zalm teriyaki, rode peper en geitenkaascrème; als tweede panna cotta van geitenkaas met anijs en gemarineerde venkel; en tot slot een aardappelkoekje met rode bietensalade en haringkuit. Drie hapjes die de zintuigen doen prikkelen: zoet, zuur, pittig, romig, ziltig. Daar willen we meer van.

    Verrassingsmenu
    Op de gok hopen we die smaken in een verrassingsmenu terug te vinden. We kiezen eenmaal een drie gangen JRE-menu (zie kader) en eenmaal een vegetarisch menu, dat expliciet op de kaart als optie vermeld staat. Daarbij gaan we voor passende wijnen.

    De wijnkaart, die we toch even bestuderen, bestaat vooral uit Franse, Spaanse en Italiaanse wijnen. Leuk detail is de aparte Coravin-wijnkaart. De Coravin is een innovatief apparaatje waarmee een fles wijn geopend kan worden zonder de kurk eruit te halen. Een dunne naald prikt door de kurk en vult de fles met argongas. De wijn wordt via het naaldje geschonken, waarna die weer uit de kurk wordt gehaald. Door het gas in de fles blijft de wijn weken langer goed dan wanneer hij ontkurkt zou zijn.

    Terug naar het eten. Want voordat we aan het menu beginnen, krijgen we nog een vierde amuse. In een glazen kom serveert eigenaresse Lieke salsa cruda met zeekraal, tomaatjes, panna cotta van avocado en schuim van groene kruiden. Alweer zo'n knalgerecht, waarbij vooral de knapperige en ziltige zeekraal zorgt voor een feestje in je mond. Het hoge smaakniveau houdt ook bij de voorgerechten aan.

    Tegenover mij verschijnt gemarineerde en gegrilde coquille met koningskrab, quinoa en verschillende bereidingen van komkommer en groene appel. Een fris en sappig geheel met een goede balans tussen de zoete smaken van de coquille en krab en de frisse zuren van de appel. De wijn, een Australische riesling, gaat hand in hand met het gerecht.

    Polderlam
    Ik word verrast met een op Azië geïnspireerd gerecht van zoetzure groenten, Oosterse groenteloempia, kwarteleitjes, saus van eidooier, kroepoek van olijf en quinoa. Het heeft alles wat je zoekt in een gerecht: romigheid en vettigheid van de eidooier, krokante bite van de kroepoek en loempia en als tegenhanger de ingemaakte, zure groenten. Op de bijhorende wijn, een Italiaanse garnatxa blanca, hebben we niet veel aan te merken. Hij is misschien iets te zwaar, maar dat is muggenzifterij.

    Bij het hoofdgerecht krijgen we beiden een glas Siciliaanse nero d'avola. Die gaat zowel bij het polderlam als de vegetarische dim sum. Het polderlam, uit de polders van buurtdorp Zuilichem, is perfect rosé gebraden. Hij wordt begeleid door een stukje krokante lamszwezerik en lamsjus met kaffir, beter bekend als limoenblad, wat zorgt voor een zure touch. Mijn dim sum is gevuld met Oosterse groenten en knalt van het bord door de citrussaus. Die zit zo bomvol smaak dat het geheel een plezier is om te eten. Klein minpuntje is dat de garnituren van beide hoofdgerechten hetzelfde zijn. Couscous met worteltjes, en boontjes met een touwtje van prei, erg jaren 70.

    Met het dessert en de kaasplank is La Folie daarentegen weer helemaal bij de tijd. De kazen, zoals het hoort geserveerd op kamertemperatuur, worden begeleid door een zoetige vijgencompote. Het dessert aan mijn kant is modern gepresenteerd en bestaat uit spongecake, mousse van aardbeien en verschillende soorten rood fruit zoals bramen en frambozen. De bol geitenkaasyoghurtijs maakt het geheel licht en verteerbaar.

    De smaakcreaties die je voorgeschoteld krijgt bij La Folie verdienen een heel dikke voldoende.

    La Folie in Zaltbommel

    De smaakcreaties die je voorgeschoteld krijgt bij La Folie verdienen een heel dikke voldoende.

    De kaart

  • De menukaart is klein en overzichtelijk: twee menu's en à la carte keuze uit vijf voor- en vijf hoofdgerechten.
  • Het menu is er van drie (€39,50) tot en met zes gangen (€66,50).
  • Voor een bordje kaas tussendoor wordt een supplementprijs van €10 gerekend.
  • Het vegetarische menu is er in drie of vier gangen (€35-€43,50).
  • De à la carte-voorgerechten bestaan onder meer uit coquille en kalfstartaar. Bij de hoofdgerechten staan heilbot en tamme eend op het menu.
  • Er zijn drie desserts (€10) en een kaasplank (€14,50).
  • Een karaf water is gratis.

  •  

    De rekening (2 personen, 3 gangen)

    2x glas champagne20 euro
    1x fles San Pellegrino4,50 euro
    4x glas wijnarrangement26,00 euro
    1x 3 gangen JRE-verrassingmenu39,50 euro
    1x 3 gangen vegetarisch menu35,00 euro
     
    Totaal
     
    129,50 euro
     
    Restaurant La Folie, Gamerschestraat 45 in Zaltbommel. restaurantlafolie.nl/