article
1.6648534
Gezelligheid en warmte. Daar staat restaurant Roka in Helmond voor. En ook de gerechten zijn bijzonder smakelijk.
Roka in Helmond: Japans met knipoog naar het Westen
Gezelligheid en warmte. Daar staat restaurant Roka in Helmond voor. En ook de gerechten zijn bijzonder smakelijk.
http://www.bd.nl/xtra/over-de-tong/roka-in-helmond-japans-met-knipoog-naar-het-westen-1.6648534
2016-11-18T07:02:00+0000
http://www.bd.nl/polopoly_fs/1.6648540.1479238087!image/image-6648540.JPG
Over de Tong
Home / Xtra / Over de Tong / Roka in Helmond: Japans met knipoog naar het Westen

Roka in Helmond: Japans met knipoog naar het Westen

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Roka in Helmond.
   Fotograaf
  Gezelligheid en warmte. Daar staat restaurant Roka in Helmond voor. En ook de gerechten zijn bijzonder smakelijk.

  Houd je van Japans eten dan is dit vast jouw adres. In een monumentaal pand aan de Kerkstraat 45, schuin tegenover de Lambertuskerk in Helmond, startten Kean Yeoh en Haiyong Ke in 2014 hun restaurant. „Japans met een knipoog naar het Westen”, zegt Haiyong want Hollanders zijn tóch ook liefhebbers van steak en frieten en daarom staat dat ook op de kaart. Er is een intieme borrelbar welke plaats biedt aan acht gasten.

  Ro staat voor gezellig samen komen, eten en drinken. Ka staat voor vuur en warmte. Vuur staat voor de open keuken en de warmte komt door het gevoel welke de chef en gastvrouw de gasten willen geven tijdens het diner. De uitstraling van het restaurant is trendy en warm. Géén Oosterse toeters en bellen. Bijna elk tafeltje kijkt uit op de open keuken en de bedrijvige koks.

  We worden hartelijk ontvangen en onder het genot van een Aziatisch biertje Asahi, iets lichter dan wij gewend zijn van onze Hollandse biertjes, wagen we ons aan de aparte amuse: edamame, verse Japanse sojaboontjes in de schil met wat zout bestrooid. De boontjes moeten we er uit ‘knabbelen’. We krijgen onze dagelijkse vitamines, mineralen en calcium meteen binnen!

  Op advies van de gastvrouw kiezen we beiden voor een menu, Chef’s Special en het Surprise menu. Fijn dat er gevraagd wordt of we ergens niet van houden en of we met ‘hashi’, de Japanse eetstokjes willen eten? We pikken meteen een leerzaam lesje ‘eten met stokjes mee’. Lesje stokjes met elastiekjes en zonder elastiekjes. Met heeft duidelijk onze voorkeur. Daarmee houden we onze sushi in het gareel.

  Specialiteiten
  We starten met een voorgerecht van verschillende Japanse specialiteiten begeleid met een aangename chardonnay. Sushi’s van zalm, roodbaars en garnaal. Rolletje SakeHoso, een zalmmousse met terriyaki en sesamdressing. Futomaki met avocado en zalmeitjes. Wasabimousse.

  Mijn tafelgenoot krijgt ook een prachtig bord voorgezet met Japanse dumpling van kip en groenten en terriyakisaus. Sushi’s van roodbaars en garnaal. Ingelegde gember. Miso terrine avocado en komkommer. Futimaki met avocado en komkommer. Huisgemaakte rosbief met gembermiso. De gerechtjes zijn uitstekend op elkaar afgestemd, supervers en bijzonder smakelijk.

  Gietijzeren pannetje
  Ons volgende gerecht is een vissoep gevuld met coquilles, zalm en gamba. Origineel geserveerd in een gietijzeren pannetje. Eendenborst op een bedje van groene aspergetips in een lichte sojasaus. De eendenborst had een ietwat leversmaak. Vaak komt dat als de eendenborst net iets te lang doorbakken is.

  Het hoofdgerecht wordt geserveerd. Ik krijg een perfect gegrilde doradefilet en vongole, een klein schelpdiertje met gember chilisaus op bedje van courgette voorgeschoteld. Mijn tafelgenoot ziet op haar prachtige bord Picanha, ook wel staartstuk genoemd, van black angus rund, Japanse kruiden en terriyakisaus. Een prachtig stuk vlees, vol van smaak en perfect gebakken. En nu komt de Westerse touch, verse gefrituurde dikke aardappelchips in de schil met een overheerlijk sausje van mayonaise, wortel en ui. Daar lusten we wel pap van. De saus wel te verstaan.

  Het dessert word voor ons beiden op een grote plank geserveerd met daarop een panna cotta van Japanse groene thee. IJs van adukibonen. Mochi met kokos, rijst en ijs gevuld. Verse vruchten en macarons.

  Bonen in ijs
  In de panna cotta komt duidelijk de smaak van de Japanse thee naar boven, heerlijk zacht. Hoewel panna cotta voornamelijk gekookte room is en dus zwaar kan zijn, is dat hierbij niet het geval. We herkennen de smaak van de bonen in het ijs maar vinden het niet spectaculair. Evenals de mochi, een Japanse rijstcakeje. Het is een typische Japanse, kleverige, lekkernij welke in Japan rond nieuwjaarsdag geserveerd word. De sticky rijst wordt een nachtje geweekt en vervolgens gestoomd. Platgemalen tot er een glad deeg ontstaat. In dit geval gewenteld in kokos en met ijs gevuld, we moeten er behoorlijk onze tanden in zetten!

  Bij het dessert drinken we een Japanse dessertwijn Ume Chu, op basis van pruimen. Een wijn met de geur van magnolia en frangipani. Blij verrast door de accenten van deze geur en zeker, de niet al te mierzoete smaak.

  We komen we tot de conclusie dat Helmond een aanwinst heeft gekregen met de komst van Roka. We zijn met zorg omringd door het vriendelijke personeel, de betekenis van Roka wordt waargemaakt.

  Roka in Helmond

  We komen we tot de conclusie dat Helmond een aanwinst heeft gekregen met de komst van Roka. We zijn met zorg omringd door het vriendelijke personeel, de betekenis van Roka wordt waargemaakt.

  De kaart

 • Bij Roka kunt u lunchen, dineren en borrelen.
 • Voor de lunch worden onder andere gebakken noodles, noodlesoep en pannetje rijst met gegrilde ossenhaas erbovenop geserveerd.
 • Voor het diner serveert Roka onder andere sashimi, verse kreeft, verse oesters, zalmfilet, tournedos, gamba’s en coquilles gebakken op de bakplaat.
 • Voor de borrel zijn er kleine hapjes zoals Japanse dumpling, Yakitorispiesjes, gefrituurde inktvisringen, gamba’s, kipstukjes.

 •  

  De rekening

  1x Royal Club Tonic2,30 euro
  2x Asahi Super Dry bier9,00 euro
  1 glas huiswijn wit3,75 euro
  1x edame (amuse)4,50 euro
  1x surprise menu35,00 euro
  1x Chef’s Special45,00euro
  1 Ume Chu dessertwijn3,95 euro
   
  Totaal
   
  103,50 euro
   
  Roka, Kerkstraat 45 in Helmond restaurantroka.nl