Bestelwagens van dagblad Het Huisgezin voor de drukkerij van Teulings aan het Emmaplein in Den Bosch (1937)
Volledig scherm
PREMIUM
Bestelwagens van dagblad Het Huisgezin voor de drukkerij van Teulings aan het Emmaplein in Den Bosch (1937) © Erfgoed Den Bosch

Van drukpers naar brievenbus en website: de geschiedenis van de bezorging van het Brabants Dagblad

BD 250Historicus John van Zuijlen duikt in de geschiedenis van het 250-­jarige Brabants Dagblad. Deze keer: de drukkerij en bezorging.

 1. Het uitbreken van de oorlog of staking op de drukkerij: op deze momenten ging het mis bij het verschijnen van de krant
  PREMIUM
  BD 250

  Het uitbreken van de oorlog of staking op de drukkerij: op deze momenten ging het mis bij het verschij­nen van de krant

  Op de krant kun je de klok gelijkzetten. Dankzij redacties en drukkers die hun deadlines halen en bezorgers die altijd vroeg op pad gaan, klopt dat wel. Maar als het een keer ergens fout gaat in dit geoliede proces, wordt er door lezers stevig gemopperd. En ‘bij de krant’ begrijpen ze dat wel. Ondanks de ijzeren regelmaat waarmee de edities worden gemaakt en verspreid, kent het dagbladverleden toch tal van situaties dat het even misging.
 2. Astrid verloor in drie maanden tijd haar blonde lokken door ziekte en doorbreekt taboe op Twitter

  Astrid verloor in drie maanden tijd haar blonde lokken door ziekte en doorbreekt taboe op Twitter

  Wanneer haar dochter in de auto naar de Ikea in tranen uitbarst, weet Astrid dat het menens is. ,,Mam, je hebt een hele kale plek!” Een paar dagen later krijgt ze de diagnose Alopecia Areata. Een auto-immuunziekte waar je haar van uitvalt. Na een jaar van radiostilte over de diagnose, spreekt Astrid zich voor het eerst uit op Twitter. ,,Als je een kaal iemand ziet, denk je al snel aan kanker. Dat is zeker niet altijd zo.”