Volledig scherm
Een impressie van het monument op het plein in de wijk De Eng in Veen. © Initiatiefgroep Oorlogsmonument Verzetsplein

Aalburg discussieert verder over monument

WIJK EN AALBURG - De discussie rondom het vermelden van de namen van verzetsmensen en burgerslachtoffers op het nieuwe oorlogsmonument Verzetsplein is geen 'fraaie zaak', stelden Wilfried Bouman (Aalburgse Alliantie), Kees Noorloos (BAB) en Arie Burghout (SGP) dinsdagavond tijdens de raadsvergadering van de gemeente Aalburg.

,,Probeer alstublieft toch op één lijn te komen met de mensen in Veen", spoorde Bouman aan. ,,In en in triest dat dit tijdens het nog lopende proces is ontstaan", vond Noorloos.

Alle namen

Zoals eerder deze week in Het Brabants Dagblad werd vermeld, wil de Stichting Oorlogsmonument Verzetsplein een monument met alle namen er op. ,,Het noemen van de namen van de verzetsstrijders heeft een zeer belangrijke rol gespeeld bij het werven van fondsen voor het nieuwe monument", verweerde voorzitter Jan Vos van de stichting zich.

Hoewel ambtelijk alle seinen voor het nieuwe monument aan het Verzetsplein op groen staan, is de bottleneck echter dat Veen al een oorlogsmonument bij de hervormde kerk heeft. Met name de oranjevereniging en de dorpsraad vinden het niet passen om straks twee oorlogsmonumenten in het dorp te hebben.

Vredesmonument

Ook vanuit de landelijke organisatie van oorlogsmonumenten wordt geadviseerd het bij één oorlogsmonument te houden. ,,Daarom hebben we de Stichting gevraagd draagvlak op te halen om van het monument op het Verzetsplein een vredesmonument te maken", antwoordde burgemeester Naterop. Hij deelde tijdens de raadsvergadering mee dat dinsdag het college in haar vergadering met een nader standpunt komt over de discussie over het nieuwe monument.