Volledig scherm
archieffoto © ThinkStock

Aalburg negeert uitspraak Raad van State over opslag paardenmest

DEN HAAG/AALBURG - De gemeente Aalburg heeft een uitspraak van de Raad van State genegeerd waarbij inwoners van Drongelen gelijk kregen over de stank van paardenmest vlak bij hun huis.

In december 2015 kreeg de gemeente van de Raad van State de opdracht het bestemmingsplan Drongelen te veranderen. Daarin staat dat binnen de bebouwde kom één kubieke meter paardenmest onafgedekt mag worden bewaard op twintig meter van de buren.

Termijn ongebruikt
Concreet gaat het over een paardenbedrijf aan de Gansoyen in Drongelen. De buren hebben daar ernstige stankoverlast van. Aalburg kreeg van de Raad van State 6 maanden de tijd om een nieuw besluit te nemen. Die termijn heeft de gemeente ongebruikt voorbij laten gaan, zo liet de Raad van State weten in een uitspraak. De hoogste bestuursrechter blijkt echter de flauwste niet en geeft Aalburg opnieuw 16 weken de tijd.

Boerenverstand
Aalburg weet niet goed raad met het opslaan van paardenmest. Daar zijn geen landelijke regels voor. Het gemeentebestuur gaf tijdens de rechtszitting in december aan dat Aalburg zijn boerenverstand heeft gebruikt.

Verder was de gemeente te rade gegaan bij het Vlaams Paardenloket.

Waalwijk, Heusden e.o.