Volledig scherm
Wijnand van der Hoeve, wethouder Aalburg. © Jeroen de Jong

Altena treft maatregelen voor huisvesting arbeidsmigranten

WIJK EN AALBURG - In Altena komen meer woningen voor arbeidsmigranten. Bij wijze van proef worden die, als de raden akkoord gaan, gehuisvest op bedrijventerreinen of in het buitengebied. Altena wil op deze manier ­ondernemers tegemoet komen, die hun personeel nu amper onderdak kunnen bieden.

De vraag om woonruimte voor ­arbeidsmigranten is ‘urgent’, zegt wethouder Wijnand van der Hoeven (Aalburg). Omdat definitief beleid nog even op zich laat wachten, wordt zo snel mogelijk een proef met huisvesting begonnen om de druk te verlichten. ,,In Aalburg ­bijvoorbeeld zijn er momenteel zo’n 200 arbeidsmigranten’’, schat Van der Hoeven. ,,Die wonen soms buiten het gebied, of in vakantieparken. Maar werkgevers willen ze juist dichtbij huisvesten.’’

Kleinschalige woonruimten zijn toegestaan, maar de vraag verschuift naar ‘middelgrote en grote initiatieven’, zo schrijven de drie colleges in een brief naar de raden.

Aantallen

Het huisvesten van arbeids­migranten in de kernen leverde het afgelopen jaar weerstand op. In Veen en Wijk en Aalburg werd het realiseren van woonruimte afgeblazen, nadat buurtbewoners hun zorgen uitten over de drukte die dat in rustige straten zou opleveren. Ook zouden de werknemers de krapte op de woningmarkt verergeren.

Quote

Niet ideaal als er in een huis meer mensen wonen dan er slaapka­mers zijn

Wijnand van der Hoeven

,,Dat laatste is hier geen levensgroot probleem. Maar we moeten zorgen dat het niet zover komt’’, zegt Van der Hoeven. ,,Zeker als in een opgekochte woning meer mensen wonen dan er slaapkamers zijn. Dat is voor de arbeidsmigranten zelf ook niet ideaal.’’

De drie colleges noemen bewust geen aantallen in de plannen. ,,We bekijken iedere aanvraag apart. Als een ondernemer met een plan komt bekijken we de plek en het beoogde aantal. Stel dat iemand twintig of veertig mensen wil huisvesten op zijn bedrijventerrein, dan bekijken we of dat kan.’’

Bij groen licht krijgt de ondernemer een jaar lang toestemming. Als alles naar wens verloopt kan die met een jaar worden verlengd. Per gemeente kan op maximaal drie plekken woonruimte worden gerealiseerd. Als meer aanvragen volgen, moet de gemeenteraad daarover beslissen, is het voorstel.

Bij de proef wordt nadrukkelijk rekening gehouden met de omgeving, zo valt te lezen. ‘Het aantal ­arbeidsmigranten kan een doorslaggevende factor zijn om wel of niet mee te werken. Aan de rand van een kern heeft het tijdelijk huisvesten van honderd personen relatief meer impact dan aan de rand van een industrieterrein.’

Vergunning

Of en wanneer met de proef wordt begonnen, hangt af van de fusieraad, die zich namens de drie gemeenteraden deze maand over het plan gaat buigen.

Dat er iets moet gebeuren staat volgens veel raadsleden buiten kijf. In de afgelopen maanden is er bij een aantal panden ook enkele keren illegale bewoning geconstateerd. Dat gebeurde in Aalburg zeker ‘2 tot 4 keer’, volgens Van der Hoeven. Een pandeigenaar in Veen moet duizenden euro’s betalen omdat hij volgens de gemeente zonder vergunning arbeidsmigranten huisvestte. Hij ging in beroep, maar Aalburg stelt dat dat ongegrond is.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Altena en omstreken? Schrijf je hier in!