Volledig scherm
Afvalscheiding. (Archieffoto). © Peter Franken

Bewoners Altena-gemeenten rekenen af met restafval: 600 gram per week

WIJK EN AALBURG - Zo min mogelijk restafval overhouden dankzij het project 100-100-100. Honderdveertig gezinnen uit zes gemeenten, waaronder Aalburg, Woudrichem en Werkendam, gingen de uitdaging aan. Met succes, stelt projectgroep Restafvalvrij.

De gezinnen uit Aalburg, Werkendam, Woudrichem, Rucphen, Etten-Leur en Moerdijk produceerden gemiddeld 600 gram restafval per week. Een schijntje van het landelijke gemiddelde van 9 kilo.

Deelnemers vulden wekelijks hun hoeveelheid restafval in op de afvalmeter, die het gemiddelde gewicht per gezin per week berekende. De meeste huishoudens wisten dit gemiddelde tijdens de honderd dagen onder 1 kilo per week te houden. Een hele prestatie, meent Iris van den Boezem van Restafvalvrij. ,,Dat is niet alleen ver onder het landelijke gemiddelde, het is ook minder in vergelijking met andere regio's die aan het project hebben meegedaan."

Tips

Tijdens de uitdaging motiveerden deelnemers elkaar met tips en weetjes via het platform restafvalvrij.100-100-100.nl. Op de site kwamen tientallen tips binnen. Zo vlocht een deelneemster een nieuwe tas van het materiaal van plastic tasjes die ze had liggen. Een ander koopt geen kattenbrokjes meer in aluminiumverpakking, maar kiest voor kartonnen verpakkingen.

Volgens Van den Boezem blijft aandacht voor afvalscheiding belangrijk. ,,We willen uiteindelijk naar helemaal geen restafval meer, maar dat is voorlopig bijna ondoenlijk. Negen kilo restafval per week is echter nog veel te veel. Dat gaat allemaal de verbrandingsoven in. Denk eens aan al die recyclebare producten die daarin belanden."

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Brabantse ziekenhuizen verbeteren registratie ghb-patiënten: omvang gebruik drug is nu nog giswerk
    PREMIUM

    Brabantse ziekenhui­zen verbeteren registra­tie ghb-patiënten: omvang gebruik drug is nu nog giswerk

    DEN BOSCH - Ghb: net zo verslavend als heroïne, spotgoedkoop in vergelijking met andere drugs, almaar meer gebruikers die met een overdosis op de spoedeisendehulp van een ziekenhuis belanden én de mate van vergiftiging is substantieel hoger dan bij andere drugs. Allemaal redenen om precies in beeld te hebben hoe omvangrijk het gebruik van deze ‘vloeibare xtc’ is. Maar dat hebben veel ziekenhuizen niet.