Volledig scherm
Foto expositie Meeuwen © Marry Bouman

Eerste expositie 'Heden en Verleden' zorgt in Meeuwen voor echte dorpsgezelligheid

MEEUWEN - ,,Kijk dat is Isa van Os en daar zit Bertus de Joode." Kijkend naar de dorpsfilm van 1966 herinnert Meeuwenaar Gerrit Redeker (68) ze allemaal nog. De film draait deze zaterdag tijdens de eerste expositie 'Heden en Verleden Dorpshuis Meeuwen'.

Het dorpshuis is al sinds 1957 ontmoetingsplaats voor de Meeuwense bevolking. Uit een enquete kwam onlangs naar voren dat er best 'meer reuring' mocht zijn in het dorpshuis. Zodoende pakt het nieuwe bestuur uit met een viertal exposities over het dorpshuis waarvan vandaag de aftrap is.

,,We willen met 'Heden en Verleden' het verhaal van het dorpshuis Meeuwen vertellen. Er is zoveel beleefd en gevierd hier in dit gebouw", vertelt bestuurslid Elise Sonneveld. Vandaag is er uitgepakt met veel archiefmateriaal. Oude kranten met verhalen over het dorpshuis. Allerlei archiefstukken in vorm van oude correspondentie is in te zien. En vele al vergeelde aankondigingen van evenementen zoals films zijn netjes opgehangen.

,,We zijn hier op de zolder van alles tegengekomen. 'Filmavonden van vroeger' hebben we het eerste thema maar genoemd." Ja, films kijken. Het was één van de evenementen waar vroeger de bevolking de zaterdagavonden mee door kwamen. ,,Films zoals 'Eeuwig zingen de bossen en 'Zeven broers zoeken zeven meiden'. Daar gingen we voor naar het dorpshuis om die te zien", vertelt Hes In't Veld (73). ,,Er werd zo hard gerookt dat het beeld soms bijna niet te zien was", glimlacht Redeker.

Over meer reuring gesproken. Daar zit ook op ander gebied al verbetering in, zegt bestuursvoorzitter Dinand Mans. ,,Vroeger was er veel meer verenigingsleven hier in het gebouw. Gelukkig komt er nu ook weer meer leven in. Zo zijn er om de veertien dagen ook weer kaartavonden en gymclublessen om maar wat te noemen." Vandaag trekt de eerste expositie veel bekijks. Mans geniet van de belangstelling. ,,Hier doen we het voor. Dit is toch echte dorpsgezelligheid of niet?" 

Volledig scherm
Foto expositie Meeuwen © Marry Bouman
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Brabantse ziekenhuizen verbeteren registratie ghb-patiënten: omvang gebruik drug is nu nog giswerk
    PREMIUM

    Brabantse ziekenhui­zen verbeteren registra­tie ghb-patiënten: omvang gebruik drug is nu nog giswerk

    DEN BOSCH - Ghb: net zo verslavend als heroïne, spotgoedkoop in vergelijking met andere drugs, almaar meer gebruikers die met een overdosis op de spoedeisendehulp van een ziekenhuis belanden én de mate van vergiftiging is substantieel hoger dan bij andere drugs. Allemaal redenen om precies in beeld te hebben hoe omvangrijk het gebruik van deze ‘vloeibare xtc’ is. Maar dat hebben veel ziekenhuizen niet.