Volledig scherm
Gemeentehuis Aalburg.

'Gemeentehuis Aalburg brandt af als er vluchtelingen komen'

* UPDATE 14.10 uur * AALBURG - De gemeente Aalburg heeft een anonieme dreigbrief binnengekregen waarin wordt gedreigd met het 'platbranden van het gemeentehuis als de gemeente asielzoekers plaatst'. De brief is ook verstuurd naar de redactie van Omroep Brabant. "Dit is geen bedreiging, maar een belofte", stelt de anonieme schrijver in zijn brief. Aalburg heeft aangifte bij de politie gedaan.

Aalburg laat op haar website weten de brief 'zeer verwerpelijk' te vinden.

De drie gemeenten in het Land van Heusden en Altena zijn bereid gezamenlijk te zorgen voor de noodopvang van 50 vluchtelingen, voor een periode van 72 uur. Voorlopig ziet het COA echter van dit aanbod af. ,,Het COA heeft ons laten weten op dit moment geen gebruik te maken van ons aanbod voor de noodopvang van 50 vluchtelingen in d'Alburcht in Wijk en Aalburg. Niet bekend is of en wanneer er eventueel een herhaald verzoek zal komen", aldus een gemeentewoordvoerder afgelopen week.

Vol
Volgens de briefschrijver 'is de gemeente Aalburg vol'. Mochten er in de regio toch vluchtelingen opgevangen moeten worden, 'dan moet dit maar in Werkendam of Woudrichem'. De schrijver meldt dat er in het verleden al een paar keer auto's van de burgemeester zijn afgebrand. Volgens een woordvoerder van de gemeente staan er in de brief geen dreigementen die rechtstreeks aan personen zijn gericht. Of er een verband is met eerdere dreigbrieven, kan de woordvoerder niet zeggen. "Dat laten we aan de politie over."

De gemeente Aalburg bevestigt dat ze de brief ontvangen hebben, maar onderneemt verder geen actie. Wel heeft de gemeente aangifte gedaan. Een woordvoerder laat aan Omroep Brabant weten dat de burgemeester op de hoogte is gesteld, net als de politie. De politie laat via Twitter weten een onderzoek in te stellen naar de bedreiging van gemeente Aalburg.

Burgemeester Fons Naterop spreekt van ‘een laffe daad’. "Ik neem er compleet afstand van. Kom aan tafel en bespreek het.”

Lees meer over de opvang van vluchtelingen in Brabant op bd.nl/vluchtelingen.