Volledig scherm
Het door Nel van der Maaden ontworpen glas-in-lood raam in het gemeentehuis van Aalburg. Foto Tom Valstar/Beeldwerkt © Beeld Werkt

Het werk van Tante Nel dat gezien mag worden

WIJK EN AALBURG - Nee, een bekende kunstenares werd de in Wijk en Aalburg geboren Nel van der Maaden (1928-2012) niet. Haar neef Mari van Ballegooijen maakte uit de nalatenschap een expositie en een boek. Want: ,,Haar werk mag gezien worden."

Tante Nel was zijn favoriet. Toen Nel van der Maaden hem al jaren geleden vroeg of hij zich wilde bekommeren over haar nalatenschap, zei Mari van Ballegooijen volmondig ja. Er kwam in 1998 een stichting met als doel de door Nel van der Maaden gemaakte kunstwerken te beheren. 

In de dijkwoning van Van Ballegooijen in Wijk en Aalburg hangt een groot, mooi schilderij van Van der Maaden aan de muur. Een abstract werk in roden dat qua compositie en kleurgebruik een beetje aan de grootmeester Mark Rothko doet denken. Elders in zijn huis is nog meer werk te zien van Van der Maaden. Gouaches, goed getroffen tekeningen in houtskool en Van Ballegooijen rolt ook nog een groot wandkleed uit.

Van der Maaden exposeerde haar werk regelmatig  maar brak nooit door. In 1985 organiseerde de eind vorig jaar overleden Lambert Tegenbosch een expositie in zijn galerie in Heusden. Van Ballegooijen herinnert zich die tentoonstelling nog goed. ,,Ik had een kunstwerk gekocht in zijn galerie en Tegenbosch kwam dat later bij mij thuis brengen. Hij keek toe rond en vroeg van wie dat werk was dat ik aan de muur hangen. Daarop heeft hij in 1985 een expositie met haar wandkleden gehouden." Een succes werd het niet. Nul kleden verkocht en een vervolg kwam er niet, tot teleurstelling van Van der Maaden die maar wat trots was op haar expositie, vlak bij de plaats waar ze was opgegroeid.

Nel van der Maaden werd in 1928 geboren in een gezin van zes kinderen aan de Maasdijk in Wijk, op een steenworp afstand waar Van Ballegooijen nu woont. Ze wist al snel dat ze van tekenen en schilderen haar beroep wilde maken, maar vader en moeder Van der Maaden praatten dat uit haar hoofd. Ze werd tekenlerares in De Bilt. In Doorn, waar ze in 1956 tekenlerares werd, kreeg ze een relatie met scheikunde leraar Wim van Eck met wie ze in 1960 trouwde. Ze besloten dat Nel full-time kunstenares wordt. Later verhuisde het paar vanuit Utrecht naar Doorn, waar ze in een voormalige boswachterwoning trokken.

Mari, in 1951 geboren, bezocht enkele malen per jaar zijn tante. ,,Ik vond haar interessant, ze reisden veel en had interessante verhalen. Ik had ook belangstelling voor kunst en kocht soms werk van haar. Toen ze ouder werd, wilde ze dat het werk bijeen zou blijven en vroeg ze of ik niet wilde meehelpen. Toen hebben we de stichting opgericht. Haar man en erfgenaam Wim overleed in 2017, daarna kwam haar nalatenschap in de stichting.""

Gemeentehuis

Voor Van Ballegooijen, inmiddels met pensioen bij zijn Aalburgse familiebedrijf in zuivelproducten, aanleiding om in de door Nel goed bijgehouden archieven te duiken. Zo kon hij een overzicht krijgen op het werk en leven van Nel. ,,We hebben een plan gemaakt voor een boek en zijn op zoek gegaan naar een expositieruimte." Dat werd STOK in Het Kruithuis in Den Bosch. In dat voormalige museum is het hele gebouw benut om een breed overzicht te tonen van het werk van Nel. Er zijn 200 werken te zien: haar schilderijen en gouaches op de begane grond, aquarellen en fotografie op de bovenverdiepingen. Hij had de expositie liever gehad in het Land van Heusden en Altena, maar daar was geen geschikte ruimte voorhanden. ,In het gemeentehuis van Aalburg is nog een groot door har ontworpen glas-in-lood raam te zien, een werk dat ze maakte in het begin van de jaren zestig. Ook een wandreliëf in de gymzaal van de openbare lagere school komt uit die tijd. Ze maakte ook nog een muurschildering in 1952 op een wand in de kleuterschool Prinses Irene, maar die ging verloren in 1982 toen het gebouw werd afgebroken.

Nel van der Maaden (1928-2012), vanaf 18 februari t/m 18 maart, STOK, Citadellaan 7, Den Bosch.  

Volledig scherm
Nel van der Maaden: Anne Troye, litho, 1955. © Mari van ballegooijen
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Brabantse ziekenhuizen verbeteren registratie ghb-patiënten: omvang gebruik drug is nu nog giswerk
    PREMIUM

    Brabantse ziekenhui­zen verbeteren registra­tie ghb-patiënten: omvang gebruik drug is nu nog giswerk

    DEN BOSCH - Ghb: net zo verslavend als heroïne, spotgoedkoop in vergelijking met andere drugs, almaar meer gebruikers die met een overdosis op de spoedeisendehulp van een ziekenhuis belanden én de mate van vergiftiging is substantieel hoger dan bij andere drugs. Allemaal redenen om precies in beeld te hebben hoe omvangrijk het gebruik van deze ‘vloeibare xtc’ is. Maar dat hebben veel ziekenhuizen niet.