Hond jaagt schapen de verdrinkingsdood in bij Wijk en Aalburg

UPDATEWIJK EN AALBURG - Bij de uiterwaarden in Wijk en Aalburg zijn dinsdagmiddag twee schapen verdronken nadat ze in het drassige gedeelte langs de Afgedamde Maas terecht waren gekomen. Vier dieren zijn uiteindelijk onderkoeld geraakt.

Volgens omstanders zouden zo'n tien schapen zijn opgeschrikt door een loslopende hond. De hond joeg de dieren grazende dieren langs het water richting een eilandje. Daar zakten enkele schapen in de modder.

De eigenaar kreeg niet alle dieren op het droge en belde 112. De toegesnelde brandweer wist vier schapen te redden. De dieren zijn onderkoeld geraakt en warmen nu op in de stal. Voor twee schapen kwam de hulp te laat. Zij verdronken.

De dode en onderkoelde schapen zijn door de brandweer en politie uit het water getrokken. Ook werd er een drone ingezet om te zoeken naar meer schapen die eventueel nog vast zaten.

Aangelijnd

Schapenhouder Van Loon die in september ook al zeven schapen verloor na een aanval van een husky, reageert verslagen op de dood van de twee dieren. ,,Het is elke keer weer raak'', zegt zijn vrouw boos. ,,Het is zó zonde. De dieren waren drachtig. Om ze dan zo aan hun einde te laten komen, daar houd je geen schapen voor.'' 

Baasjes zijn volgens de schapenhouder verplicht om hun hond aangelijnd te laten in de buurt van de kudde. Borden zouden daar ook op wijzen.  Toch lopen er volgens de veehouders vaak honden zonder riem. De politie is op de hoogte en kwam dinsdagmiddag ter plaatse. Of het baasje al  is opgespoord, is niet bekend. ,,Het is elke keer weer raak'', verzucht mevrouw van Loon. ,,Lijn je hond aan, zeggen wij steeds. Maar als je mensen aanspreekt, krijg je nog een grote mond ook.''

Volledig scherm
Eén van de schapen in het moerasachtige gedeelte in de uiterwaarden. © Joost Korporaal/FPMB
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement