Volledig scherm
© Thinkstock

In Waalwijk en Aalburg moeten automobilisten vaker verplicht op alcoholcursus (kaart)

AALBURG/WAALWIJK - Het Centraal Bureau voor de Rijvaardigheid (CBR) stuurde vorig jaar aanzienlijk meer mensen op cursus nadat zij door de politie met een slok op achter het stuur waren betrapt. Dit blijkt uit data die het CBR op verzoek van LocalFocus vrijdag heeft vrijgegeven. In de regio springen vooral Waalwijk en Aalburg eruit.

In Waalwijk zijn er gemiddeld 11,3 cursussen op 10.000 inwoners, in Aalburg is dat 11,1. Ook de gemeente Landerd scoort hoog met 10,6 cursussen per 10.000 inwoners. Ter vergelijking; in grote steden als Tilburg en Den Bosch zijn het 5,9 en 8,8 cursussen toegewezen.

34 procent meer
Er zijn twee verschillende cursussen die opgelegd kunnen worden, waarbij de LEMA (Licht Educatieve Maatregel Alcohol en Verkeer) de lichtere variant is van de EMA (Educatieve Maatregel Alcohol in het Verkeer of 'cursus alcohol en verkeer'). De stijging van het aantal maatregelen komt volledig voor de rekening van de die laatste: de EMA werd in het afgelopen jaar 7.753 keer opgelegd, een stijging van iets meer dan 34 procent ten opzichte van 2014.

De korte cursus werd juist minder vaak uitgevoerd: 3.325 keer in 2014 tegenover 2.559 keer in 2015. In 2015 kregen ruim 10.000 mensen de maatregel opgelegd, tegenover ruim 9.000 in 2014.

Alcoholslot
Dat de zwaardere maatregel vaker voorkomt, wordt volgens het CBR veroorzaakt door het verdwijnen van het alcoholslot-programma. Dat programma werd tot het najaar van 2014 opgelegd aan bestuurders die in het verkeer werden aangehouden met een promillage tussen 1,3 en 1,8. In plaats van het alcoholslot legt het CBR nu dus een cursus over alcohol en verkeer of een onderzoek naar het alcoholgebruik van de betrapte bestuurder op.

894 euro
Volgens het CBR leren cursisten wat de risico’s zijn van alcoholgebruik, wisselen ze ervaringen uit met andere cursisten en moeten ze opdrachten uitvoeren, zowel thuis als op de cursus. Deelname is zeker niet vrijblijvend. Als iemand zich niet aan de spelregels houdt, zoals nuchter en clean op de cursus verschijnen, kan het rijbewijs ingetrokken worden. Deelnemers moeten de cursus zelf betalen. Voor de LEMA is dat in totaal 562 euro, voor de EMA 894 euro.

Bekijk ook hoeveel inwoners in jouw gemeente de alcoholcursus kregen opgelegd.

Waalwijk, Heusden e.o.