Volledig scherm
Tot eind augustus kon taxussnoeisel worden ingeleverd. © gratis

Inzameling taxussnoeisel in Altena: genoeg voor 28 chemokuren

UPDATEGIESSEN/WERKENDAM - De inzameling van taxussnoeisel bij de milieustraten in Giessen, Werkendam en Hank heeft deze zomer grondstof opgeleverd voor ruim 28 chemokuren. 

Dat hebben de gemeenten Aalburg en Woudrichem en Werkendam te horen gekregen van de Stichting Taxus voor Hoop in Beverwijk.  In Giessen werd 9,6 kuub ingeleverd en in Werkendam en Hank bij elkaar 18,8 kuub.

De Altena-gemeenten leveren hun taxussnoeisel aan de Stichting Taxus voor Hoop. De jonge scheuten van de taxus bevatten de stof baccatine. Die remt de deling van kankercellen. Voor één kuur is een kubieke meter taxus nodig. 

In totaal heeft de stichting deze zomer in Nederland voor 1.710 chemokuren snoeisel opgehaald. 

Venijnboom is giftig

De taxus baccata  is een populaire haagplant. De taxus staat ook wel bekend als venijnboom. En wat die naam doet vermoeden is juist: de taxus is een giftige plant.

  1. De IJsvrienden hebben de pomp weer aangezet in Wijk en Aalburg

    De IJsvrienden hebben de pomp weer aangezet in Wijk en Aalburg

    WIJK EN AALBURG - Ze hadden er bij ijsclub De IJsvrienden in Wijk en Aalburg niet meer op gerekend dat het nog hard zou gaan vriezen dit seizoen. Daarom hadden ze vorige week het water maar van de natuurijsbaan nabij het NOAD-veld af laten lopen. Maar Koning Winter gaat toch weer regeren, zeggen de weerprofeten. Dus moesten deze dagen alle hens aan dek om opnieuw water op de baan te pompen op de uiterwaard daar in Wijk en Aalburg.

Waalwijk, Heusden e.o.