Volledig scherm
Jo en Hennie temidden van hun kinderen Joop, Coby en schoondochter Ans. © COR DE KOCK

Jo en Hennie in tranen, maar enorm opgelucht

De angst van Jo en Hennie Lankhaar dat ze hun laatste levensjaren apart moeten wonen, lijkt van tafel. Het probleem is ineens opgelost. 

Jo en Hennie (94) hoeven niet meer bang te zijn dat zij de laatste jaren van hun leven gescheiden van elkaar moeten wonen. Gisteren, na publicatie in het AD, kwam de zaak in een stroomversnelling. 

Het echtpaar, dat 72 jaar met elkaar getrouwd is, zal worden ondergebracht in een appartement in Zorgplein Maaswaarde, waar Jo momenteel als logé herstellende is van een val in zijn woning in De Ruiterhof in Genderen.

Lange tijd zag het ernaar uit dat zodra Jo weer hersteld was, hij terug moest naar zijn huis in Genderen. Maar omdat ook Hennie tobt met haar gezondheid en zij haar man geen hulp kan bieden, was een terugkeer onmogelijk en zag het ernaar uit dat het echtpaar uit elkaar moest.

Boodschap

Volledig scherm
Jo en Hennie. © COR DE KOCK

Maar gistermiddag kwam Els Lageweg, bestuurder van het Zorgplein Maaswaarde, met de verlossende boodschap. Zolang Jo nog herstellende is, wordt in zijn ruime kamer een bed bijgeschoven voor Hennie. Zij hoeft dan niet meer op en neer te reizen om haar man te zien.

Bovendien heeft het servicebureau Maaswaarde in samenspraak met de huisarts eergisteren een spoedaanvraag ingediend bij het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) voor een indicatie. Bestuurder Lageweg verwacht binnen een week uitsluitsel te hebben van het CIZ.

Dat betekent dat zodra er een positieve uitslag binnen is, direct kan worden gehandeld. ,,Wij hebben bij het CIZ de situatie van het echtpaar Lankhaar geschetst en hopen dat ze daarop inspelen’’, vertelt Lageweg. ,,Omdat wij in ons complex geen wachtlijst hebben, is er op dat moment ook meteen een appartement voor meneer en mevrouw beschikbaar. Haar meubeltjes kunnen dan van Genderen naar Wijk en Aalburg worden gebracht. Misschien kan dat wel binnen een week geregeld worden.’’

Emotioneel

Jo en Hennie reageerden gisteren zeer emotioneel op het goede nieuws. Ook de kinderen Joop (71), Coby (68) en schoondochter Ans (71) zijn opgelucht. ,,Het is natuurlijk prachtig, maar ik vind wel dat er in de zorg veel duidelijker uitleg moet worden gegeven als je in zo’n situatie terechtkomt’’, zegt zoon Joop.

Gisteren regende het verontwaardigde reacties op Facebook en Twitter, onder andere van Geert Wilders (PVV) en Lilian Marijnissen (SP). Ook Joop werd overstelpt met reacties. ,,Mijn telefoon heeft na jullie artikel roodgloeiend gestaan, sowieso wilden al vijf cameraploegen langskomen’’, vertelt hij lachend.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Brabantse ziekenhuizen verbeteren registratie ghb-patiënten: omvang gebruik drug is nu nog giswerk
    PREMIUM

    Brabantse ziekenhui­zen verbeteren registra­tie ghb-patiënten: omvang gebruik drug is nu nog giswerk

    DEN BOSCH - Ghb: net zo verslavend als heroïne, spotgoedkoop in vergelijking met andere drugs, almaar meer gebruikers die met een overdosis op de spoedeisendehulp van een ziekenhuis belanden én de mate van vergiftiging is substantieel hoger dan bij andere drugs. Allemaal redenen om precies in beeld te hebben hoe omvangrijk het gebruik van deze ‘vloeibare xtc’ is. Maar dat hebben veel ziekenhuizen niet.