Volledig scherm
Festivalmuntjes van PHA-bioplastic. © Brabantse Delta

Plastic uit poep is een stap verder

BREDA/GENDEREN - Waterschap Brabantse Delta, waterschap De Dommel en andere partners gaan op zoek naar bedrijven die de productie van plastic uit rioolslib verder kunnen ontwikkelen.

Twee jaar geleden werd de eerste kilo van het PHA bioplastic gepresenteerd bij Oerlemans Plastics in Genderen. De rioolzuivering van Brabantse Delta in het Zeeuwse Bath was gebruikt voor het zogeheten Phario-project

Het experiment was een initiatief van waterschap Brabantse Delta in Breda, waterschap De Dommel in Boxtel en Wetterskip Fryslân, samen met Slibverwerking Noord-Brabant (SNB), Stichting Toegepast Onderzoek Waterbeheer (Stowa), Veolia Nederland en adviesbureau KNN. 

Afbeekbaar 

Nu is volgens Brabantse Delta aangetoond dat een zeer goede kwaliteit plastic kan worden gemaakt uit rioolslib. De kunststof heeft een constante kwaliteit, voorspelbare eigenschappen en kan tegen een acceptabele kostprijs worden geproduceerd. 

Het product is afbreekbaar op land en in het water.  Dat duurt ongeveer een jaar, waar conventioneel plastic er tientallen jaren over doet om te vergaan.

  1. De IJsvrienden hebben de pomp weer aangezet in Wijk en Aalburg

    De IJsvrienden hebben de pomp weer aangezet in Wijk en Aalburg

    WIJK EN AALBURG - Ze hadden er bij ijsclub De IJsvrienden in Wijk en Aalburg niet meer op gerekend dat het nog hard zou gaan vriezen dit seizoen. Daarom hadden ze vorige week het water maar van de natuurijsbaan nabij het NOAD-veld af laten lopen. Maar Koning Winter gaat toch weer regeren, zeggen de weerprofeten. Dus moesten deze dagen alle hens aan dek om opnieuw water op de baan te pompen op de uiterwaard daar in Wijk en Aalburg.

Waalwijk, Heusden e.o.