Volledig scherm
Festivalmuntjes van PHA-bioplastic. © Brabantse Delta

Plastic uit poep is een stap verder

BREDA/GENDEREN - Waterschap Brabantse Delta, waterschap De Dommel en andere partners gaan op zoek naar bedrijven die de productie van plastic uit rioolslib verder kunnen ontwikkelen.

Twee jaar geleden werd de eerste kilo van het PHA bioplastic gepresenteerd bij Oerlemans Plastics in Genderen. De rioolzuivering van Brabantse Delta in het Zeeuwse Bath was gebruikt voor het zogeheten Phario-project

Het experiment was een initiatief van waterschap Brabantse Delta in Breda, waterschap De Dommel in Boxtel en Wetterskip Fryslân, samen met Slibverwerking Noord-Brabant (SNB), Stichting Toegepast Onderzoek Waterbeheer (Stowa), Veolia Nederland en adviesbureau KNN. 

Afbeekbaar 

Nu is volgens Brabantse Delta aangetoond dat een zeer goede kwaliteit plastic kan worden gemaakt uit rioolslib. De kunststof heeft een constante kwaliteit, voorspelbare eigenschappen en kan tegen een acceptabele kostprijs worden geproduceerd. 

Het product is afbreekbaar op land en in het water.  Dat duurt ongeveer een jaar, waar conventioneel plastic er tientallen jaren over doet om te vergaan.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Waalwijk, Heusden e.o.